30. aug, 2017

The Benefits of the Jobs.... (part 2 Schiphol)

Een van mijn andere bijbanen is snachts werken op schiphol. Dit doe ik soms doordeweeks en soms 'savonds. Omdat het snachts natuurlijk niet zo druk is als overdag bestaan mijn werkzaamheden voornamelijk uit het schoonmaken en klaarmaken van de keuken en de zaal saamen met nog 1 collega. Dit houd in dat de gehele (spoel)keuken schoongemaakt moet worden, vuilnis moet worden weggebracht en het sinaasappelpersapparaat moet schoongemaakt.

Ook moet de bar helemaal schoon.

Tot slot zal ook de zaal aan de beurt zijn. Hier staan tafeltjes en stoeltjes die allemaal eerder van hun plek gehaald moeten worden. We vegen en dweilen hier dan vervolgens en zetten alles weer terug zodat het voor de dagploeg weer schoon, netjes en fris is.

Wat vind ik leuk aan dit werk? Nou om te beginnen is het werk waarbij je heerlijk je verstand op 0 kunt zetten. Het is vooral lekker knallen en zorgen dat alles lekker schoon word en optijd af is. Daarnaast hou ik echt van snachts werken, ik ben meer een dag als een nachtmens al is er in mijn wekelijkse schema weinig onderscheid in dagdelen te vinden.

Het allerleukste aan dit werk vind ik echter de mensen die je zo nu en dan wel eens tegenkomt. Vooral Amerikanen zijn mijn favoriete toeristen/reizigers. Ze zijn altijd enorm spraakzaam en aan het einde van de nacht blijf je meestal achter met een gezellig verhaal, iets om over na te denken en een leuke fooi! Vaak worden de gesprekken met mensen best persoonlijk en diepzinnig. Ik vind dit altijd wel leuk. Mensen vertellen vaak meer openhartige dingen aan je omdat je een ''vreemde'' bent die ze waarschijnlijk nooit meer gaan zien.

Onlangs zat er een gezin uit Apeldoorn bij ons in de zaal. Zoals gewoonlijk veeg en dweil ik gewoon om mensen heen als ze lekker zitten, zo nu dus ook. Mensen vragen vaak als eerste hoelang je shift duurt, tot hoelaat je moet en hoelaat je begonnen bent. Dan vragen ze door of je in ploegendienst werkt etc. etc. Dan komt bij mij  natuurlijk al snel de app uit de mouw over mijn verschillende bijbanen. Ik geef vaak eerst beknopt aan dat ik alleen snachts werk op schiphol, dan komen de vraagtekens al. Studeer je nog dan, heb je een kind. Mensen vragen je het hemd van het lijf. Ik ben gelukkig een heel open persoon en vaak komt dan ook stukje bij beetje mijn hele levensverhaal eruit. Het leuke is dat dit precies zo andersom werkt. Mensen vertellen je van alles, over scheidingen, ziektes, tot kleinkinderen, verhuizingen en vakanties.

Een tijdje terug kwam er een Amerikaan bij ons aan de bar zitten. Hij was al wel een beetje beschonken geloof ik, maar niet vervelend. Hij vertelde dat hij een half jaar geleden ook bij ons was, ik meende hem nog vaag te herinneren. We hebben het over politiek gehad, ovee trump en hoe de wereld eraan toe is. Hij heeft mij meerdere malen gezegend (bless you) en meerdere malen zijn spijt uitgesproken over bepaalde zaken die ik vertelde. Op dit soort momenten is het tevens heel fijn om mijn engels te leren. En wat een groot compliment als je dan van een Amerikaan hoort dat je Engels uitmuntend is :D. Enig  natuurlijk! Hij vertelde dat hij 2 dagen in nederland was geweest om een feest bij te wonen waar DJ Tiesto draaide, hij is een grote fan van hem, en om wat familie te bezoeken ne den bosch.

Na ongeveer 3 uurtje bij ons te hebben gezeten ging hij richting zijn hotel. Hij gaf mij een fles presecco als kadootje en bedankte me met een leuke fooi!

Waarschijnlijk ga ik hem binnenkort weer zien tijdens mijn werk op schiphol.

Wat ik zo opvallend vind is dat mensen tijdens de nacht vaak een stuk relaxter zijn. Ze hoeven nergens heen, sterker nog kunnen nergens heen en hebben dus geen haast. Ze willen een leuk gesprek aanknopen omdat ze hun tijd moeten doden en leggen hun hele leven soms op de bar. 

Dit is waarom ik mijn bijbaan in de (nacht)horeca op schiphol graag doe

 

Binnenkort weer een blog over een andere bijbaan van mij

Stay Tunes....To be Continued...