Travel

29. jul, 2021

Deze zomer zijn wij, zoals vertrouwd weer een roadtrip door Italië gaan doen. En ik moet zeggen, dit jaar was absoluut de beste tot nu toe. Wat heb ik mooie dingen gezien. Kenneth heeft wederom het voortouw genomen als het ging om de route en de leuke plekjes uitzoeken. Hij is hier heel goed in, vind dit leuk, en ik vind het heerlijk om verrast te worden, elke dag weer.

We zijn vrijdag 9 juli halverwege de avond vertrokken om uitendelijk in Florence onze eerste overnachting te hebben. Wanneer we een grotere stad bezoeken nemen we 1 overnachting in een centraal gelegen hotel. Het is 14 uur rijden naar ons hotel, maar met een comfortabele auto, lekkere dingen om te eten en direct al in de vakantiestemming zitten valt dit alles mee.

Kenneth heeft 85% van de tijd gereden. Vaak wisselen we elke tank/plaspauze om maar deze keer ging het prima zoals het ging.

 

Florence:

Om 10:00 kwamen we aan bij ons hotel in Florence. We hadden niet verwacht de kamer al in te mogen maar de medewerker achter de receptie was enorm vriendelijk en gaf aan dat de kamer al gereed was voor ons. We konden onze auto in de parkeergarage onder het hotel parkeren en konden direct door naar de kamer. We verbleven in hotel Lorna, echt een aanrader. Zoals ik al zei was het personeel enorm vriendelijk, ook oogt het hotel heet netjes en schoon en zijn de kamers moden. Natuurlijk zal er in de categorie azijnzeikers altijd wel weer iets niet goed zijn, maar wij kijken liever door een iets rozige bril. Na even te hebben geslapen en gedoucht zijn we het centrum van Florence in gegaan. Het was al direct goed warm. We hebbben geluncht op een klein traditioneel binnenpleintje. Hier heb ik voor het eerst iets gegeten wat gemaakt was van kippenlever. Het zag er niet echt lekker uit, maar het stonk niet ofzo. Het is uiteindelijk niet helemaal mijn smaak maar ben toch wel blij dat ik het geproefd heb. Na een lekkere carpaccio voor mij en een échte spaghetto Carbonara voor Kenneth zijn we verder gaan lopen door de stad. De cathedraal Santa Maria Del Fiore is echt een aanrader. Het is een prachtig groot gebouw wat, zoals bijna alle gebouwen in de steden van Italië als uit het niks lijkt op te duiken. De details aan de buitenkant zijn vooral heel indrukwekkend om te zien. Het is inmiddels 17:00 en nog zo'n 33 graden. Na nog een ijscoffee zijn we wel klaar om te gaan slapen. Na een ontspannen bad slapen we heerlijk de nacht door. De volgende ochtend kunnen we in de ontbijtruimte aanschuiven voor het ontbijt wat bij de kamerprijs inbegrepen zat. Helaas door COVID zijn de buffetten niet meer zoals ze ooit waren, maar dit hotel is er creatief mee omgegaan. Gesloten verpakte dingen zoals jam en pakjes met crackers kun je gewoon nog zelf pakken, versie zaken worden door de medewerker aan de andere kant van het buffet opgediend en aangegeven. Na een simpel en vooral zoet ontbijt vertrekken we uit florence op weg naar onze volgende bestemming!

via Siena naar Bracciano Meer:

Na een korte stop bij een Decathlon (wat is dat toch een geweldige winkel als je van kamperen en buitensport houd) rijden we door naar het Bracciano meer. Bij de decathlon op de route hebben we een nieuw inklapbaar keuken tafeltje/kastje gekocht. Onze soortgelijke kastjes van vorig jaar waren nogal een gevalletje goedkoop word duurkoop en deze hebben we dan ook maar thuis gelaten dit jaar. Bij de Decathlon hebben we een wat degelijker exemplaar kunnen vinden voor nog geen 50 euro, en mét 2 jaar garantie! Onderweg stoppen we in Siena. Ook dit had ik absoluut niet willen missen. Het blijkt hier een of andere feestdag te zijn. Hoe of wat het precies wat zijn we niet achter gekomen maar er werd met vlaggen gezwaagd en iedereen had één bepaald sjaaltje om. Op één of andere manier weten wij altijd ergens te komen wanneer er een feestdag is. Iets voor 17:00 komen wij aan op Camping Azzurro en zoals altijd zetten we de tent in een uurtje op tot ons tenthuisje. Temperatuur; 30 graden. Inclusief Hangmat dit jaar! In Nederland vind Kenneth boodschappen doen vreselijk, op vakantie gaat hij graag mee en kunnen we soms wel bijna 1 uur in de supermarkt lopen. Nu zijn de meeste supermarkten ook enorm, met grote versafdelingen, dus echt gek is het niet. De eerste avond eten we lekker bij de tent, en de 2e avond hebben we kebab en falabel gehaald. Als die avond Italië het EK wint, is het natuurlijk extra leuk. In Florence hadden we een italiaanse vlag gekocht om toch een beetje te kunnen supporten. Dit word goed ontvangen bij de Italiaanse eigenaresse en mede kampeerders op de camping wanneer we deze trots aan ons tent hangen.  De volgende ochtend ontbijten we zoals gebruikelijk bij de tent. Na een lange wandeltocht langs de weg in de hoop met de boot over het meer de verschilende kleine dorpjes te kunnen bekijken komen we erachter dat deze op maandag niet vaart, en toevallig is het dus MAANDAG. Het meer is niet heel groot en we besluiten daarom er gewoon omheen te rijden i.p.v. overheen te varen. 'savonds bezoeken we nog het dorpjes naast de camping en het kasteel wat daar middenin staat. Helaas was deze gesloten maar vanaf buiten hebben we er meer dan genoeg van kunnen zien. We komen een klein wijkje tegen met allemaal hele oude straatjes en huisje. We dwalen erdoorheen en ik probeer alles te filmen. Het is er echt schilderachtig. Aan het einde van alle kleine straatjes komen we uit op een mooi uitkijkpunt. Met een ijsje lopen we nog wat rond en slapen vervolgens heerlijk onze 2e nacht in ons tenthuisje.

Napels:

De volgende dag pakken we zoals gebruikelijk in een uurtje alles in om naar de volgende stad te gaan. Napels. We hebben een hotel met uitzicht op zee gevonden direct in het centrum. Omdat Napels niet bepaald bekend staat als enorm veilige stad hebben we rekening gehouden met een parkeergarage wederom onder het hotel. Wel moeten we hier de sleutel van onze auto afgeven omdat de auto verplaatst moet kunnen worden. Door gebrek aan ruimte is dit in veel Italiaanse steden normaal. Omdat de garage echt verbonden is aan het hotel en wij ook de kosten hier van aan het hotel betalen besluiten we dit toch maar te doen. We verblijven in hotel Partenope Relais, zoals gezegd met uitzicht op zee! Napels is absoluut te moeite waard en van de onveilige situaties waar we veel mensen over hebben gehoord merken we eigenlijk helemaal niks. Het is niet anders als Brussel, Parijs of Amsterdam voor ons gevoel, en ook vies kunnen we het niet echt noemen. Helaas zijn we te kort in deze stad om de ondergrondse gangen te ontdekken met een gids. Maar dit geeft ons wel een goede reden hier nog eens terug te komen, want dat schijnt ook enorm indrukwekkend te zijn. We lopen door gezellige straten en besluiten all-you-can-eat Sushi te gaan eten. Omdat in Italië vrij laat word gegeten zijn we de enige in het restaurant wanneer deze om 19:00 open gaat. De sushi is super en wanner we terug komen op de kamer geniet ik nog even van ons uitzicht en het rumoet op straat onder ons balkonnetje. 'sochtends krijgen we een ontbijt op de kamer, complementry van het hotel omdat er wederom geen buffet mogelijk is. We hebben de avond ervoor allerlei dingen kunnen aanvinken op een deurhanger en dit word allemaal netjes optijd naar onze kamer gebracht. Op ons kleine balkon genieten we nog even na van deze mooie stad, Napels.

Ischia:

Één van de redenen dat we in Napels een nachtje verbleven was dat we per boot naar het eiland Ischia gaan. Vorig jaar hebben we het eiland Elba ontdekt en gemerkt hoe leuk het is om met de boot naar een eiland te gaan in Italië. Online kun je de overtocht kopen. Een retour inclusief auto voor 2 personen voor een boottocht van ruim 1,5 uur hebben we 170 euro betaald. Niet duur als je het mij vraagt. De dag ervoor hadden we de tickets al opgehaald zodat we dit niet 'sochtends hoefde te doen. Door het chaotische verkeer van Napels wurmen we ons een weg richting de haven, hier verloopt alles verrassend georganiseerd. Omdat alles heel klein is en de boot maar 1 in-/uitgang heeft moet ik lopen de boot op terwijl Kenneth de auto achteruit de boot op mag rijden. Boven in het passagiers gedeelte treffen we elkaar weer. Een reistablet is geen overbodige luxe wanneer je gevoelig bent voor reisziekte. Het water is behoorlijk wilt en de deinsen over de golfen naar het eiland toe. Een pakje Tuc helpt ons gelukkig alles binnen te houden. Op het eiland hebben we Camping Mirage uitgezocht. Een kleine camping in Ibiza achtige stijlen direct aan het strand. De plekken zijn voorzien van schaduwdoeken waardoor het op de plekken koel genoeg blijft. Vanaf de plek kijken we zo met een bochtje het strand op. Douchen doen we hier net als bij de vorige campign met een muntje. Deze kosten slechts 50 cent voor 3 of 4 minuten. Het sanitair is echter hartstikke schoon, wat het belangrijkste is. We gaan lekker op het strand liggen, eten een hamburger bij het strandtentje wat bij de camping hoort en gaan daarna boodschappen doen. We besluiten te gaan barbequen. Ondanks dat het niet op alle campings is toegstaan vanwege het voor de hand liggende brandgevaar, en er vaak een gemeenschappelijke BBQ plaats is gemaakt hiervoor, is het ons niet verteld, en staat ook nergens dat het niet mag. Kortom, we doen het gewoon. Met ons compacte inklapbare BBQ, kooltjes, aanmaakblokjes, een teiltje water en een mini brandblussertje maken we lekker ons vlees op de BBQ. Ook hier word ons niet gevraagd de BBQ uit te maken. We zijn immers ook goed voorbereid. Met het geluid van de zee worden we de volgende dag wakker. Omdat Kenneth een nieuwe auto heeft voelt hij de volgende dag de behoefte zijn auto te wassen in een wasbox die hij op de weg naar de camping heeft gezien. Zo gezegd, zo gedaan. We bezoeken daarna Sul Castello Aragonese Ischia. Een mooie kasteel ruïne waar je in zo'n 1,5 omhoog en weer naar benden loopt. Tijdens de tocht kom je langs mooie uitkijk punten. Langs de kust eten we lekker wat waarna we einigen bij een ander strandje. Omdat je bij een groot gedeeltje van Italië geen zonsondergang kan zien vond Kenneth het eiland het uitgelezen moment omdat dus nu wel te gaan zien. Hij heeft een restaurantje gevonden bovenop een berg wat bekend staat als mooie plek voor de zonsondergang. Een lange steeds smaller wordende bergweg omhoog loopt uiteindelijk zo smal af dat we bij een huis op het terrein moeten keren. De auto past niet verder tussen de rotswanden door. Wanneer Kenneth aan de praat raakt met de bewoner van het huis nadat we netjes gevraagd hebben of we even bij hem mochten keren horen we van hem dat het restaurant helemaal niet deze kant op is.Terwijl ik de oude hond bij de auto weghoud tijdens het keren komen ook Oma des huizes met kleindochter naar buiten. Uiterst vriendelijk staan ze ons te woord in gebrekkig Engels. Uiteindelijk helpt de man ons met het restaurant en rijdens we terug  naar beneden om de auto op een klein parkeerterreintje te gaan parkeren. Vanaf hier kan je worden opgehaald door een autootje van het restaurant, kennelijk zijn wij dus niet de enige die niet boven komen met ons eigen vervoer. Na een tijdje wachten helpt een lokale bewoonster ons met een parkeerplekje. We wachten even een paar minuten om met een klein autootje met nog een paar mensen naar boven te worden gebracht. Langs stijle, rotsachtige smalle weggetjes komen we uiteindelijk boven aan bij een absoluut schilderachtig restaurant. Helaas is de zon inmiddels al onder gegaan, maar dit drukt de pret zeker niet. We worden aan een tafeltje gezet op een soort verhoging, dit is echt super romantisch. We eten heerlijk eten en de bediening is ook enorm vriendelijk en verteld over dat het op het eiland belangrijk is uit elk gedeeltje je komt en mensen hier écht voor uit komen. Zoals we vorig jaar in Pisa ook deden nemen we 3 toetjes welke we met z'n 2e opeten. De volgende dag pakken we alles weer in en vertrekken we rond 13:30 van dit mooie betoverde eiland. 

Sorrento

Op de weg naar de volgende plek komen we langs Pompei. Een bekende plek waar je echt geweest moet zijn als je in de buurt bent. Voor een goedkope entree prijs lopen we door het eindeloze Pompei. Ruines, gebouwen, het is soms moeilijk te bevatten hoe oud dit alles is wat je hier ziet. Ook zien we vanaf hier de vulkaan Vezuvio. Tegen het einde van de middag komen we aan in Sorrento. We verblijven hier 1 nacht in hotel Spicy. Deze regio staat bekend om zijn pepers en enorme formaat citroenen. Ook hier hebben we een kamer met uitzichtop zee. Bij de receptie worden we wederom enorm vriendelijk welkom geheten door een jonge vrouw met een brits accent waarvan moeilijk te zeggen was of deze origineel of aangeleerd was. Na wat leuke praatjes over en weer, wat complimenten op onze beurt over Italië en op hun beurt over Amsterdam en onze tattoeages rusten we kort even uit op de kamer. We rijden de berg af waar we onderaan het dorpje vinden. Bij een super klein traditioneel Italiaans restaurantje waar met kennelijk in de rij staat om te kunnen eten gaat ongeveer alles mis op het gebied van communicatie. Onze order komt niet helemaal door bij de gebrekkigsprekende ober maar dit geeft absoluut extra charme aan de situatie. Hij staat erop om ons 1 gerecht gratis te geven, wat wij vervolgens weer als fooi bovenop de rekening doen natuurlijk. Na een heerlijk diner slapen we heerlijk in ons hote Spicy. De volgende ochtend krijgen we wederom een traditioneel simpel italiaans ontbijt met zoetige croissants, pudding hartjes en sterke koffie. 

Positano/Amalfi:

We rijden door naar Positano. We hadden in de eerste instantie het idee hier te verblijven maar de hotelkamers beginnen hier vanaf 150 euro. Sorrento in wat goedkoper en dichtbij genoeg om daar te verblijven wanneer je Positano wil gaan zien. We beginnen hier aan ons bezoek aan de Amalfikust. We rijden langs de mooiste wateren en bergen. De meest schilderachtige plaatjes schieten voorbij en ik probeer alles op film en foto vast te leggen. Op 1 punt word ik gewoon emotioneel van als dit moois. Nadat we een parkeerplaatje hebben gevonden lopen een hele lange hoge trap omhoog op. Bovenaan vinden we een klein eetcafé en drinken we wat. Daarna lopen we weer naar beneden. We rijden door naar het volgende dorpje Amalfi. Nadat we hebben geparkeerd in een behoorlijk indrukwekkende parkeergarage van 4 etages in een berg lopen we zo door een daarvoor gemaakte gang het stadje in. Via een wat minder voor de hand liggend gangetje komen we uit op een plein waar Andrea Pansa kerk gevestigd is. Na een lekkere pasta op het terras met uitzicht op deze kerk gaan we de binnenkant van de kerk bekijken, en branden we natuurlijk 2 kaarjes voor onze moeders. In het dorpjes komen we de 2 bekende zaken (pepers en citroenen) tegen. We komen bij een zaakje waar je zelf een grote citroen mag uitzoeken welke dan gebruikt word om citroenijs in te serveren. Dit moeten we natuurlijk doen!

Foggia:

We hebben een B&B met privé parkeergelegenheid gevonden in Foggia. Hier is eigenlijk weinig benoemenswaardig maar even een goede tussenstop voor wat ontspanning en gewoon een lekker avondje netflix op de kamer. De B&B bevindt zich in een appartementen gebouw in een nogal vreemde buurt. Om eerlijk te zijn wantrouw ik deze buurt meer dan Napels. De eigenaar van de B&B begeleid ons naar boven waar we op de 2e etage aankomen via een mini horrorlifjes. De rest van de tijd hebben we dus ook maar de trap genomen. We krijgen de sleutel van de voordeur en van het appartement zelf en daarachter kunnen we met een sleutelkaart onze kamer in. Het appartement is als het ware omgebouwd tot mini hotel, inclusief koffie en vending machine op de gang en een heuse receptiebalie in de hal. De kamer is super schoon en we vinden het onbegrijpelijk hoe dit voor deze prijs kan. Voor de ramen zitten rolluiken maar het uitzicht mis je ook niet echt ofzo. We rijden achter de eigenaar aan gezien de privéparkeerplaats niet onder het gebouw blijkt te zijn. Na bij een ogenschijnlijk dichte garage aangekomen te zijn vraagt hij ons te volgen naar een andere garage. Daar aangekomen zien we een grote ondergrondje garage met verschillende auto's, waarvan sommige van behoorlijke waarde. Zo staan er 2 identieke gele lamborghini's onder een dekzeil. De eigenaar van de garage geeft aan dat we de sleutel in de auto moeten laten, wat we dus wederom niet graag doen. In  dit geval hebben we er extra moeite mee en houden we écht voet bij stuk. Helemaal omdat we een parkeerplek zien tegen de muur. Als we daar parkeren hoeft onze auto niet verplaatst te worden toch? Proberen we met handen en voeten uit te leggen. Na een lange discussie krijgen we voor elkaar dat we de auto afgesloten mogen parkeren en de sleutel mee mogen nemen. We spreken af om 10:00 de volgende ochtend de auto te komen halen. Voor de moeite geven we de eigenaar van de garage 5 euro. Die avond bestellen we lekker McDonalds met Deliveroo en kijken we lekker een film in  bed. Gewoon omdat het kan. Ongelooflijk genoeg zit ook ontbijt bij het plaatselijke koffietentje op de hoek van de straat bij de prijs in. Met 2 vouchers halen we daar de volgende ochtend wederom een zoete croissant en een sterke koffie. We halen hier ook nog wat andere lekkernijen voor op de volgende bestemming. 

Vieste:

Onze volgende bestemming is Vieste. Na de camping te hebben bekeken die we in de eerste instantie hadden uitgekozen, maar eruitzag als een verblijfplaats voor kermismensen, volgestouwd met campers en caravans en weinig gezelligheid besloten we hier niet te gaan staan. Iets wat we eigenlijk nog niet eerder hadden gedaan. We rijden een stukje terug en komen bij een hele kleine camping, een direct aan het strand. We lopen de camping op en zien al snel een plekje direct aan het hek wat grenst aan het strand. We vragen bij de receptie aan de overkant van de weg of deze plek nog vrij is voor 2 nachten en gelukkig, we mogen er staan! Het is zondag en Kenneth wilt graag Formule 1 kijken. Terwijl ik lekker op het strand mijn boek lees en later naast hem mijn serie Virgin River kijk genieten we allebei enorm van de ligging van deze camping en onze plek. Beter dan dit word het echt niet. We eten die avond weer lekker bij de tent. De volgende dag gaan we uit eten in Vieste. Het is een klein dorpje vanaf de camping ongeveer 5 km lopen. Gelukkig langs een gezellig lokale boulevard en langs het strand. Vieste lijkt meer op een grieks dan italiaans dorpje. Bijna alles is wit zoals in griekeland vaak het geval is en het is er prachtig en gezellig. Met een prachtig warm gekleurde lucht lopen we door het stadje opzoek naar een restaurantje. Uiteindelijk vinden we deze direct aan het water met uitzicht op de vuurtoren. Hier drinken we heerlijk een cocktail bij onze pizza om al het moois te vieren wat tijdens deze reis op ons pad komt. 

Camping Marinella:

Onze volgende camping is Camping Marinella. Helaas loopt er langs de oostkant van Italië een lange en luidruchtige treinverbinding. Hier komen meerdere malen per uur lange treinen voorbij die veel lawaai maken, zo ook hier. Natuurlijk laten wij hier onze vakantie niet door bepalen maar rustgevend is het ook niet. Ook deze camping ligt aan het strand, slechts met een wandel/fiets pad tussen de camping en het strand in. Hier eten we lekker een bordje pasta bij de tent. We bezoeken de volgende dag het stadje Storico en eten onze eerste en laatste coupe van de vakantie in Pesaro. 'savonds besluiten we een pizza op het strand te eten. Ondanks dat we de boodschap krijgen dat het te laat is om pizza af te halen bij het campingrestaurant krijgen we toch 2 pizza diavola mee. Met een lekker flesje proseco zitten we op het strand tot bijna middennacht. Iets wat ik altijd al heb willen doen. 

Lazise

De volgende dag vertrekken we naar de 1 na laatste stop voordat we eindigen in Porlezza waar Kenneth zijn familie altijd op de camping staat en wij altijd de laatste dagen van onze roadtrip langsgaan. Omdat de weersvoorspelligen slecht zijn in het noordelijke noorde van Italië hebben we besloten nog 2 nachtjes in Lazise op Kenneth zijn jeugdcamping te gaan staan. We zijn hier vorig jaar ook geweest en het is absoluut een hele fijne camping en een super fijn doprje. In Lazise heb je eigenlijk alles. Het is er op een regen/onweersbui in de nacht na altijd zonnig, je heb een meer, een leuk dorpje met restaurants en winkeltjes maar ook 2 grote pretparken, een waterpark, medieval times restaurant en show en nog veel meer. De hollandse invloed is hier wel heel groot. In de supermarkt staan de RemiaSauzen, Jumbo Aioli, Koopmans pannenkoekenmix en Goudkuipje trots uitgestalt door de supermarkt, wat ook wel weer lachwekkend is natuurlijk. De camping staat vol met Nederlanders wat echt wel even wennen is na zo'n tijd in het zuiden te hebben gezeten. Op camping du Parc is overal aan gedacht. Entertainment voor de kids, een heuze sportschool-tent en verhuur van watersportartikelen. Dichtbij aan de weg zit een restaurant waar we traditiegetrouw gaan eten. Na een dagje waterpark eten we wat en verbazen we ons over onze landgenoten en hun merkwaardigheden. Heerlijk is mensen kijken toch. Kenneth en ik zijn nog nooit samen in een attractie/pretpark geweest, tot nu dan. We hebben in Lazise zowel het waterpark als Movieland bezocht. Beide is absoluut aan te raden, maar Movieland overtreft echt al mijn verwachtingen. Ik heb veel attractieparken bezocht inmiddels maar dit park is wel zo leuk. Shows, attracties die ook werkelijk door echte mensen bestuurd worden zoals een JetBoat en een JeepTruck. Werkelijk geweldig. Het was gelukkig niet druk en we hebben ons heerlijk vermaakt daar. 

Camping Darna Porlezza

Zoals belooft eindigen we in Porlezza. Ondanks dat het alle voorgaande jaren wel iets heeft geregend terwijl we hier waren was er ook altijd genoeg zon. Helaas dit jaar niet. We hebben hier letterlijk 3 volle dagen in de regen gezeten en waren erg blij toen het 4 uurtjes droog was op de dag van vertrek zodat de tent niet nat mee hoefde. Wat normaal 1 uurtje duurt zijn we nu 4 uur bezig geweest om alles zand en moddervrij te krijgen. Maar ook dit heeft zijn charme. We hebben lekker veel netflix gekeken op de tablet, voor het eerst ontbijt op bed gegeten in de tent en veel geslapen. Ook hebben we FoxTown bezocht, een merk outlet shoppingcentre in Zwitserland. Op de terugweg hebben we een prachtig klein begraafplaatje bezocht in de bergen met hele mooie familiegraven van meer dan 150 jaar oud. Vanwege de regen besloten we iets eerder terug te rijden, rond 19:30 reden we weg uit Porlezza en om 5:00 na 2 tank/plas pauzes kwamen we weer aan in Haarlem.

Ik ben nu precies 24 uur terug in Nederland en inmiddels heb ik er al weer meer dan 12 uur werken op zitten. De heimwee naar Italië in voelbaar, maar vooral naar het vrije bestaan waar we weer even  van hebben kunnen genieten. Hopelijk word dit snel voor langere tijd realiteit.

Stay Tuned... To be Continued...

 

 

30. mrt, 2021

Ieder jaar omstreeks 19 maart neem ik mijn vriend mee voor een verassingweekend weg. Omdat ik het geven van kado's steeds minder leuk vind en het geven van een ervaring vaak veel langer bij blijft. Mijn vriend en ik zijn sinds 2017 in elkaars leven en sinds 18 maart 2018 (1 dag voor zijn verjaardag) officieel samen. Hierdoor is zijn verjaardagsweekend ook gelijk ons jubileum. In 2018 nam ik hem mee via een roadtrip naar Brussel om daar met de Eurostar naar Londen te gaan, in 2019 zijn we naar Marrakesh gegaan en afgelopen jaar nog vlak voor de corona maatregelen in Lisabon geweest. 

Helaas konden we dit jaar door corona niet naar het buitenland. Iets wat ik heel jammer vond en wat onze traditie bijna liet onderbreken. Maar toen dacht ik, laten we eens in eigen land op pad gaan. Er zijn zoveel plekken in Nederland die ik enkel van tv ken. Het binnenhof in Den Haag, china town in Amsterdam, allemaal dingen die je gewoon vanaf de straat kan bezoeken en bekijken.

We zijn vrijdag na werk naar Amsterdam gegaan, ik had daar een Boutiquehotel middenin het centrum geboekt, klein, maar schoon en een hele leuke ervaring, mede omdat het zo centraal gelegen was. We konden het paleis op de dam zien vanaf ons balkon en hebben lekker sushi besteld. De volgende dag hebben we maar liefst 15 km door de stad gelopen. Met behulp van de app ''my maps'' had ik alle bezienswaardigheden die we wilden zien gepint op een kaart en konden we zo makkelijk alle leuke plekjes afgaan. Het was mooi weer en hadden daarom geen erg in dat we al zover hadden gelopen. 

Omdat parkeren in Amsterdam best prijzig is en op veel plekken zelfs 24 uur per dag betaald is had ik een parkeerplek gevonden naast het centraal station. Dit was ongeveer 15 minuten lopen van ons hotel waardoor we gelijk al veel van de stad konden zien. Je reserveert een parkeerplek vooraf voor een vaste prijs voor 24 uur, je kunt via je telefoon de slagboom openen. Op deze manier worden parkeerterreinen van bijvoorbeeld bedrijven die gesloten zijn buiten kantoortijden toch gebruikt. Een super idee! Ik heb maar 27 euro betaald voor 24 uur en ook tussendoor zou je gewoon in- en uit kunnen rijden als je wilt.

Halverwege de middag zijn we doorgereden naar Den Haag, Hier had ik een hotelkamer geboekt in een prachtig boutiquehotel genaam Stadsvilla Mozaic. Zij hebben een beperkt aantal kamer maar elke kamer is uniek. Ik heb hier enige tijd geleden een nacht mogen invallen achter de receptie en omdat er op dat moment geen gasten waren mocht ik alle kamers bekijken. Hierdoor wist ik gelijk dat we dit hotel moesten bezoeken tijdens ons jaarlijkse weekend weg. Ik heb besloten 1 van de suites te boeken.

Met een romantisch pakket heb ik mijn boeking uitgebreid waardoor we een late check out hadden tot 13:00 uur, rozenblaadjes op het bed en in het bad, een flesje proseco, een bruisbal voor in bad, badjassen, slippers en een chocolaatje op ons kussen :)

Tijdens ons verblijf in het hotel zijn we super goed geholpen, de service was absoluut perfect. Er is meer dan eens aan ons gevraagd of men iets voor ons kon doen en uit eigen initiatief kregen we servies, bestek en servetten mee naar de kamer toen we met afhaal eten binnen kwamen. Om de hoek van het hotel zit een kleine traiteur met heerlijke snacks en maaltijden. We hebben een Flamkuchen met een nachos met pulled chicken gedeelt. In de kamer bevindt zich een open badkamer, een eet-/koffiehoek en natuurlijk een slaapgedeelte. 

Het bad was zeker groot genoeg voor 2 personen maar ook de rest van de badkamer is ruim opgezet. Met 2 wastafels, een aparte douche en toilet. Ook bevindt zich een klein keukentje in de kamer met een koelkast, gootsteen en magnetron. Een waterkoker en nespresso koffie apparaat zijn daar ook aan toegevoegd. 

Groot voordeel, in de straat van het hotel is het van zaterdag 17:00 tot maandagochtend gratis parkeren. Wanneer je wel moet betalen betaal je slechts 2 euro per uur. Wij hebben dus gewoon onze auto op straat kunnen parkeren. Mocht je buiten het gratis parkeren verblijven dan kun je ook nog voor 17,50 euro per nacht een parkeerplek van het hotel reserveren. 

Omdat er door de corona maatregelen geen ontbijtbuffet mogelijk is kregen wij het ontbijt op de kamer geserveerd. We konden bij check-in op een lijstje aangeven wat we graag wilde hebben en het kwam precies optijd sochtends aan onze kamerdeur. Een leuke etagere met allemaal lekkere broodjes, beleg, yoghurtjes en meer. Dankzij de late check out hebben we heerlijk rustig kunnen genieten van ons ontbijt.

Na het ontbijt zijn we nog even in bad geweest en zijn we de dag begonnen in Den Haag. Ook hier hebben we lekker door de stad gelopen, wat gegeten en een koffie bij de starbucks gehaald. Iets wat ook bij deze traditie hoor :) Tegen het einde van de middag zijn we weer richting huis gegaan. We hebben immer thuis ook een heerlijke plek, die net is verbouwt, en wilde ook daar nog lekker een avondje doorbrengen dit weekend.

Ik hoop enorm dat we snel weer kunnen reizen omdat dit toch wel mijn grootste hobby is. Maar weekendjes als dit wil ik er toch eigenlijk ook wel inhouden. Nederland heeft zoveel leuke en mooie plekjes. Dus nieuwe traditie is geboren, minimaal 1 weekend per jaar ook in Nederland blijven voor een staycation!

Stay Tuned... To be Continued...

24. aug, 2020

Afgelopen april zouden wij naar Bali zijn gegaan. Helaas gooide corona roet in het eten en gingen wij dus niet! Omdat we hierdoor meer vakantietijd en geld over hadden besloten we de geplande week Italie te verlengen naar 2,5 week. Mijn schoonfamilie staat elk jaar 3 weken op de camping in Porlezza bij het Lugano meer en die stop maken we dus sowieso elk jaar even in augustus. We besloten los van die bestemming niks te plannen en reden vrijdag 23 juli rond 21:30 uur weg met ons nieuwe volkswagen transporter busje.

Zo trots op mijn vriend hoe hij dit busje helemaal klaar gemaakt had voor onze roadtrip. Met een omvormer erin zodat we een koelkast konden laten draaien en onze opladers gewoon in een stopcontact konden opladen tijdens het rijden, een jet ski achterin voor op het lugano en een tasje met lekkere dingen voor onderweg vertrokken we. 

We rijden graag, allebei, en het liefste snachts als het om van die lange afstanden gaat. Het plan was onze eerste stop in Luzern Zwitserland te doen. We zijn tot nu toe alleen nog maar door Zwitserland heen gereden en 1x met het vliegtuig een weekend naar Geneve geweest. Zwitserland ziet er altijd prachtig uit vanuit de auto dus daar wilde verandering in brengen. Het originele plan was eigenlijk om via Frankrijk naar Italie te rijden. Maar helaas werden de berichten over Frankrijk omtrent Corona maatregelen en een dreigende lock-down steeds concreter. We besloten dus toch via Zwitserland te gaan. Echter naderde we rond 5 uur sochtends al de stad Luzern. Ondanks dat Zwitserland prachtig is besloten we door te rijden. Om de 3 uur tanken en wisselen we ongeveer met rijden zodat de ander even kan slapen of gewoon ontspannen. Na een rit van meer dan 12 uur en meer dan 1000 km komen we aan bij Iseo, een plaats dat ligt aan het gelijkname meer. We vinden vanuit de auto op onze telefoon Camping Covelo. Een camping aan het meer. Voordat we de camping uberhaupt op mogen rijden word via een voorhoofdthermometer, terwijl we in de auto zitten onze temperatuur gemeten. Dit was uiteraard goed al vraag ik mij nog steeds af hoe dat werkt gezien je niet in het lichaam meet en het buiten bijna 40 graden was. We gingen voor het eerst onze nieuwe tent opzetten.

De afgelopen 2 maanden zijn we meerdere malen op zondag op pad geweest om een nieuwe tent uit te zoeken. Onze vorige tent was nog uit mijn jeugd waar ik met mijn ouder 18 jaar geleden mee in Frankrijk kampeerde. Het was dus wel tijd voor een nieuwe. Alle nieuwe snufjes op het gebied van tenten hebben we voorbij zien komen en uiteindelijk ook gekocht. Een opblaastent van technisch katoen werd onze keuze. Deze tent heeft geen stokken maar buizen die je d.m.v. lucht dus opblaast en zo de tent opzet. Vooral in het geval van storm is dit ideaal omdat er dus geen stukken kunnen bezwijken onder de storm. De tent waait in het allerergste geval plat. 

We hadden onze nieuwe aanwinst al 1x even opgezet in het park. Je wilt toch even weten hoe en wat en ook of alles erbij zit er alles heel is. Dit bleek gelukkig het geval. Traditiegetrouw timen we de duur van de tent opzetten d.m.v. een begin en eind post op instagram. Tussen 1 uur en 1 uur en 15 minuten staat de tent. We doen uiteraard rustig aan, we zijn immers op vakantie, en het zou dus ook sneller kunnen. Van helemaal niks op de plek tot een volledig ingerichte tent met opgemaakt bed in minder dan 75 minuten, suoer! 

Een van de dingen die wij in het buitenland altijd erg leuk vinden om te doen is boodschappen doen samen. In Nederland zal je ons niet vaak samen in de supermarkt tegenkomen maar in het buitenland doen we dit heel graag. Compleet met mondkapjes op gaan we de supermarkt in.

Die middag besluiten we even af te koelen in het meer. Tijdens het zwemmen zie ik ineens een takje links van kenneth drijven. Het drijft rechtop in het water. Kijk nou eens links van je, zeg ik nog heel rustig, maar op dat moment zien we allebei dat het geen takje is maar een waterslangetje. Het feit dat deze rechtop in het water naar ons loopt te kijken maakt dat we ons met alle soorten zwemslagen naar  het stenen trappetje begeven. Ik breek mijn versgegellakte grote teennagel nog op een steen in de haast maar ben blij als ik aan de kade zit. Ik weet dat deze slangetjes niets doen maar ik hoef ze toch niet bij me in het water. We blijven nog even lekker op de kant nakletsen terwijl we nog een 2e slangetje spotten. Savonds gaan we even naar het dorpje om gezellig, hoe kan het ook anders, een italiaans ijsje te halen. Omdat ik eigenlijk een tussenstopje is vertrekken we na 1 nacht alweer uit Iseo.

Na Iseo stranden we bij Camping International in Calambrone. Een camping direct aan het strand in deze kustplaatst. Ondanks dat de tent makkelijk opgezet en afgebroken is besluiten we voortaan overal 2 nachten minimaal te blijven. Bij aankomst op de camping word Kenneth al gelijk meegenomen door een man in een golfkarretje om een plek uit te zoeken. Ik wacht in de auto. Hij is al snel terug want we kiezen voor de plek vlak om de hoek bij de receptie. Bij aankomst op onze plek worden we gelijk begroet door een Duits duo. 2 heren met een caravan. Later merken we dat het waarschijnlijk (hetro)vrienden zijn die samen op vakantie zijn, ze bellen elke avond met hun kinderen merken we. Een van de eerste dingen die zij aan ons vragen is of wij iets te roken voor ze hebben. Kenneth en ik roken beide niet dus schudden nee. Verbaasd kijken ze ons aan, en vragen vervolgens twijfelachtig, but you are from Holland right? We kunnen erg lachen om deze stereotypering en beginnen met het opzetten van de tent. Ook hier staat de tent weer snel. Gezien de camping direct aan het strand ligt met alleen een weg ertussen en er een strandtent met bedjes bij de camping hoort besluiten we verkoeling te zoeken aan en in het water. Eenmaal terug blijkt het sanitair van deze camping nogal achterhaald. Niks is overdekt in gebouwen maar aparte hokje vanaf buiten zijn direct wc's en douches. Opzich prima. Echter schijn je wc's te kunnen afhuren voor prive gebruik, deze worden dan met een hangslotje vergrendeld. Dit maakt dat er weinig algemene wc's overblijven en die er overblijven zacht gezegd niet meer zo schoon eruit zien. 'savonds gaat we zelfs naar de wc bij het campingrestaurant om de onprettige uitziende pot te vermijden. Die avond heb ik helaas ook koud gedoucht omdat ik geen warm water uit meerdere douches wist te krijgen. De volgende ochtend legt Kenneth uit hoe dit kan. Het blijkt een lang verhaal over een paneel met lampjes en knopjes aan het begin van de douche, en een knop in de douches zelf die korte tijd warm water verzorgd. Ik vind kamperen heerlijk en ben niet erg veeleisend als het gaat om de faciliteiten. Maar dit heb ik in mijn hele leven nog nooit meegemaakt op een camping. 

Het is al erg warm in Italie en we zijn nog niet eens heel zuidelijk. Dat belooft wat! De volgende dag bezoeken we het stadje Livorno. Een prachtige typisch italiaanse gebouwde stad waar we leuk rondkijken en winkelen. Onze camping ligt ook op een klein ritje van Pisa, en ondanks dat we hier vorig jaar al even zijn geweest besluiten we in Pisa te gaan eten. Bij een klein idylisch restaurantje met de Toren van Pisa op de achtergrond is de meest romantische setting toch wel compleet. Er zitten 2 jonge mannen op het plein met een behoorlijk professionele foto Camera. Ze lijken de toren te fotograferen maar we begrijpen niet helemaal waarom precies. We speculeren over waarom zij daar nu eigenlijk zitten en genieten van de rust op het plein en het feit dat wij de enige bij het restaurant en dus op het terrasje zijn. Halverwege het voorgerecht komt er een grote rode langharige kater aan ons tafeltje zitten. Aan het bandje met kokertje is duidelijk te zien dat hij van iemand is en hij ziet er ook goed uit. Waarschijnlijk weet hij precies waar en wanneer hij er moet zijn want hij komt van de andere kant van het plein helemaal naar ons lopen. Natuurlijk vind ik dit weer TE cute en geef ik hem een super klein stukje van mijn vlees. Als de toetjes gekozen moeten worden besluiten we ieder een ander toetje te nemen en beide te delen, zoals we wel vaker doen, maar aangezien we moeilijk kunnen kiezen besluiten we na die 2 toetjes nog een 3e toetje te delen. Ach wat maakt het uit we zijn op vakantie.

We besluiten voordat we vertrekken toch eens aan de 2 mannen te vragen wat ze daar nu precies zitten te doen. Ze zitten er inmiddels al 2 uur en lijken erg vriendelijk en toegankelijk. Ze vertellen ons dat er een bepaalde komeet zichtbaar zou moeten zijn maar dat zij al meerdere nachten daar zitten te wachten. De combinatie met de toren van Pisa maakt het perfecte plaatje welke zij graag willen vastleggen. We begrijpen het helemaal, kletsen nog wat en zeggen gedag.

Na, wat achteraf de duurste maaltijd van de vakantie blijkt te zijn, maar het ook echt waard was lopen we rustig terug naar waar ons busje geparkeerd staat. Ik verbaas me altijd over hoe Kenneth na slechts een paar minuten in een stad al zo goed zijn richting weet en precies weet waar we geparkeerd hebben. Ik was allang verdwaalt!

Sochtends maken we een heerlijk ontbijtje met onder andere tosti's uit ons zelf meegebrachte oventje. Het is 11 uur sochtends en nu al 28 graden! We pakken de spullen weer in en besluiten naar eiland Elba te gaan. Een eiland waar je met een veerboot naartoe kan, met auto en al natuurlijk! De prijs van de overtocht blijkt 80 euro enkele reis te zijn, maar dit weerhoud ons er absoluut niet van. We vinden de ervaring super leuk en anders kom je nooit op zo'n eiland. Je kan er niet even een weekendje heen vliegen. De overtocht duurt ongeveer 1 uurtje en onderweg kijken we onze ogen uit over het water, eilanden in de verte en andere boten die voorbij komen. We vinden een camping online en rijden hiernaartoe. Bij aankomst blijkt het een ANWB camping te zijn genaamd Camping Village Rosselba Le Palme, een herinnering over dat mijn moeder in Frankrijk alleen maar ANWB camping uitzocht overspoeld me en ik word denk terug aan die tijd. Veel tijd heb ik niet om hierin te blijven hangen want we worden door iemand wederom meegenomen op een golfkarretje om een plekje uit te zoeken. Het is een camping tegen een berg aan en lopen was dan ook echt geen optie geweest. Na ons te hebben verwonderd over de omgeving en de apartheid van de camping hebben we een plekje uitgekozen. Ook hier staan we weer snel. Naast ons staat een duits stel met een baby en een Nederlands gezin met 3 kinderen die niet bepaald in alle harmonie met alkaar op vakantie zijn. We lachen soms zachtjes om discussies en situaties om ons heen. In tegenstelling tot de vorige camping heeft deze camping enorm luxe faciliteiten. Alles is enorm schoon, nieuw en uitgerust met warm water. 

Het leuke vind ik dat je hierdoor dat ook echt gaat waarderen. We nemen die avond dan ook allebei een lange douch en ik geniet ervan dat ik daarna in een afgesloten kleedkamertje met spiegel mijn bodylotion kan aanbrengen en zonder direct buiten te staan mijn haar kan drogen. Wat een luxe!

We blijven op deze camping wederom 2 nachten wat ons mooi de gelegenheid geeft om te BBQ'en. Ondanks dat er overal word aangegeven dat er alleen ge BBQt mag worden op de gezamelijke daarvoor aangegeven plekken gaf de man in het golfkarretje aan dat het opzich onder de juiste omstadigheden wel kan. Wij hebben onze BBQ altijd op een tafeltje staan, los van de grond, daarnaast hebben we er nu ook nog een zeil onder gelegd, het afwasteiltje gevuld met water ernaast gezet samen met een kleine brandblusser die we al meehadden in de bus. Op deze manier is het eventueel ontstaan van brand snel onder controle. Gelukkig was dit niet nodig.

De avond worden we behoorlijk lek geprikt door muggen tijdens ons potje kaartje, jokeren. Maar ook dit mag de pret niet drukken. De volgende dag gaan we met het busje het eiland verkennen en komen bij een leuk klein havenstadje aan. We eten hier een lekkere ijscoupe en lopen wat rond. Omdat Elba dus een eiland is heb je hier heel veel mooie kleine rots strandjes. Kenneth vind 1 van die mooie strandje en na even wat moeite doen op het gebied van parkeren beginnen we het hobbelige pad richting dit strandje te lopen. We zijn niet de enige maar het pad is absoluut niet aangelegd om makkelijk overheen te gaan. Uiteindelijk komen we aan bij het water en het was het absoluut waard! Prachtig blauw helder water en door het kiezel strand ook geen last van zand. Ik vermeed tot nu toe eigenlijk altijd kiezel stranden maar ben hierdoor wel van gedachte veranderd. Je kunt heerlijk in de branding gaan liggen zonder overal zand tussen te voelen kruipen en het water is een stuk helderder. 

De volgende dag vertrekken we weer van het eiland met de veerboot. De terugweg kost slechts 60 euro enkele reis, waarschijnlijk iets met toeristenbelasting. Hierdoor is het dus een retourprijs van 140 euro voor 2 volwassenen en een auto. Opzich nog best okay als je bedenkt dat de overtocht 1 uur duurt. We stoppen bij een klein plaatsje Piombino. We zoeken daar een restaurantje en komen op een mooi teras uit wat uitkijkt op het water. Helaas sluit in Italie ook veel Horeca tussen de middag en ook dit terras ging sluiten. Een plaatsje verderop in Follonica hebben we meer succes en ook hier zitten we aan het strandje. We eten hier onze eerste pasta carbonara van de vakantie. Dit is zo leuk aan een roadtrip, je komt overal en kan elk moment besluiten even een stadje in te rijden. Onze volgende stop is Rome.

Mijn vader heeft ons voor vertrek een hotelovernachting kado gedaan tijdens onze vakantie. Deze hebben we dan ook met liefde besteed in het mooie Rome. We blijven hiermaar 1 nachtje en omdat het makkelijker is om middenin de stad te verblijven en hier geen campings zijn is een hotel een super alternatief. Ondanks dat we beide van kamperen houden is een hotel zo middenin de vakantie ook wel even heel lekker. Vooral het direct naar de wc kunnen als je sochtends wakker word is voor mij een echte game changer! We verblijven in Hotel Antico Pallazzo Rospigluosi. Dit hotel ligt midden in het centrum en vanuit ons raam hebben we een prachtig uitzicht op een prachtig Rooms gebouw. Die avond gaan we all you can eat sushi eten, gewoon omdat het kan! De volgende dag nemen een ''green line tourbus'' door de stad. Deze hop-on-hop-off bussen zijn ideaal en van verschillende merken bijna in elke grote stad in europa te vinden. Het is de manier om zonder al te veel lopen de hele stad te zien. Je kan uitstappen wanneer je wil en door de hele stad door ook weer opstappen. We besluiten bij Ponte S''Angelo uit te stappen en te lopen naar Vaticaanstad. Het is inmiddels 37 graden. Het is erg rustig op deze normaal zo drukke toeristische trekpleister. We genieten hiervan terwijl het zweet naar beneden drupt en stroomt. We bezoeken de bekende spaanse trappen, zien het coloseum vanuit de bus en lopen langs de trevifontein. In december 2015 ben ik met het vliegtuig als citytrip in Rome geweest. Ondanks dat het toen ook mooi weer was is het toch anders is deze zomerse sferen. Uiteraard eten we een ijsje bij de Trevi-fontein, van dezelfde zaak als ik toen deed, sorry ik houd nu eenmaal van tradities. We vertrekken einde van de middag met ons busje uit Rome. Terwijl onze autothermometer de 44 graden aantikt bedenken we wat de volgende stop word. We gaan wat meer terug naar het noorde, hopelijk word het dan ook iets minder warm. Het is inmiddels vrijdag en we zijn pas 1 week onderweg. Elke 2 dagen een andere plek maakt dat je na 1 week het gevoel heb dat je al een maand oppad bent. Dit maakt het extra leuk en we genieten van het idee dat we nog een ruime week voor de boeg hebben. 

Bij Villagio Camping Dei Pini maken wij onze 4e camping plek eigen. Deze camping ligt zo direct aan het strand dat we een pasje krijgen om via het hek op de camping het strand op te kunnen.Het enige wat tussen onze tent en het strand zit is 1 dikke muur, verder niks. De medewerker die ons de pas komt brengen op de plek geeft aan dat hij ons een mooi en ''cute'' stel vind. Het mooiste en leukste stel van de camping maakt hij duidelijk. Altijd leuk om te horen natuurlijk al vermoed is dat het komt omdat we merken dat er voornamelijk italianen op deze camping staan en dus 2 roodharige hollanders wel opvallen. Omdat we pas savonds aankomen op deze camping na een lange rit vanuit Rome moeten we opschieten om nog bij een supermarkt te komen voordat deze dicht zijn. We koken die avond weer lekker bij de tent, gevolgd door een klein ontbijtje de volgende ochtend. We gaan Ravenna in, een plaatsje dichtbij.

Als we in Ravenna op een terrasje neerstrijken zijn we 2x getuigen van ee bruidpaar wat het stadhuisje uitkomt. Wanneer we om de kaart vragen op dit terras krijgen we maarliefst 7 verschillende menukaarten op tafel gelegd. Overal staat weer iets anders op. Bij de entree van de camping had ik een folder gezien van een safaripark. Onderweg zagen we meerdere borden hiervan en ik weet Kenneth ervan te overtuigen dat het leuk dit deze te bezoeken. Met ons busje gaat we voor slechts 25 euro p.p. het safaripark in. Struisvogels, Olifanten, Verschillende soorten herten en antilopen, giraffen en roofdieren komen er voorbij. In een apart afgesloten deel rijden we door het tijgers en leeuwen verblijf. Erg indrukwekkend. Op een punt rijden we superdichtbij een struisvogel en andere dieren. Ook het wandeldeel van het dierenpark nemen we nog even mee, ondanks de 33 graden die het inmiddels is geworden om 2 uur smiddags.

savonds koken we een lekkere pasta bij de tent. En met zelf gemaakte kruidenboter voor op het stokbrood (kruidenboter is niet verkrijgbaar in italie) zijn we helemaal blij. De volgende dag komen we onderweg een jetskie meertje tegen, het blijkt zelf een jetskie camping te zijn met meerdere meren voor beginners en gevorderen en een loods vol met jetskies. We kijken hier even rond en gaan weer door. 

We vertrekken naar onze 1 na laatste stop voordat we doorgaan naar Porlezza. In Chioggia. Wederom een kustplaats maar nu aan de oostkust van Italie. Deze camping ligt ook direct aan het strand alleen met een weg ertussen. Camping Adriatico Sottomarina Venezia genaamd. Deze camping heeft al een stuk meer nederlanders staan. We worden gelijk welkom geheten door een grote familie die meerdere plekken heeft bewoond op het laantje. Praatjes worden gemaakt en ondanks dat ik best een sociaal persoon ben vond ik het de afgelopen 1,5 week toch wel heerlijk dat ik zo weinig mensen heb ontmoet en gesproken. Dit is mooi een beetje wennen voor als we straks weer naar Nederland terug gaan. De camping ligt aan een lange boulevard waar we savonds lekker overheen wandelen. 1 van de dingen die we nog niet tegen waren gekomen wat een speelhal of een kermisje, iets wat echt ons ding is, zeker op vakantie. En alsof het zo moest zijn lopen we een kermisje op met 2 kleine speelhalletjes erop. Fanatiek als we zijn storten we ons op de spelletjes als Coin Doser en Airhockey. We eten daarna nog een ijsje in het centrumpje en gaan dan lekker slapen. Die nacht gaat het enorm onweren. Middenin de nacht worden we er allebei wakker van. Dit is de eerste regen die onze tent meemaakt en we zijn benieuwd hoe hij zich gaat houden. Dit blijkt perfect te gaan en de volgende dag als we wakker worden is de tent alweer droog. Echte aanrader dus dat technische katoen. Die nacht hoorde een vrouw op de camping wel een half uur hysterisch hillen. 'sochtends blijkt dat haar voortentconstructie is ongestort door de hevige regen. Wij begrijpen niet dat je daar zolang voor gaat gillen maar goed...

We bezoeken het stadje van Chioggia. Een leuk plaatsje wat eruit ziet als een replica van Venezie. Bizar dat dit plaatsje niet bekender is. Alles lijkt op Venetie en de sfeer is dan ook gezellig en echt Italiaans.

De volgende dag pakken we alles weer in, we vertrekken naar onze laatste locatie, Porlezza. Hier blijven we van dinsdag t/m zondag om vervolgens weer naar huis te rijden. Omdat we hier vooral voor familie zijn, en je niet alles in 2 dagen hoeft te zien en te doen, maken we lang niet zoveel mee. We zijn naar de waterval geweest welke erg leuk en indrukwekkend was. We hebben het uitzicht van het dak van Italie gezien en Kenneth kon eindelijk zijn JetSkie gebruiken op het meer. Zelf heb ik ook een poging gedaan. Gezien het meest heldhaftige wat ik ooit in het water gedaan heb kanoen is, is een JetSkie nogal wat voor mij. Na 1 uur in het water te hebben lopen vloeken lukte het mij eindelijk om stukjes, op mijn knieen iets harder te gaan. Volgens jaar wil ik kunnen staan maar voor nu ben ik blij dat mijn blauwe plekken ervan inmiddels zijn weggetrokken. We hebben poffertje gegeten bij de tent, een enorme rups tegast gehad aan onze tent en heerlijk gevaren!

De laatste 5 nachten vlogen sneller voorbij dan 2 nachten in de 1,5 week ervoor. Als je langer op 1 plek blijft gaat de tijd ook een stuk sneller. Voor we het wisten was het zondagavond en tijd om naar huis te rijden. 

Ik ben erg blij dat deze vakantie er ondanks Corona nog in zat dit jaar. Volgend jaar hopelijk wel Bali maar sowieso weer Italie ook! 

Het enige wat ik mis door corona is reizen. En vooral de mogelijkheid tot het plannen ervan en de voorpret die daarbij komt kijken. Ik hoop dat we snel weer ''normaal'' kunnen doen.

Stay Tuned... Always to be continued.... 

22. apr, 2020

Vlak voor alle CORONA maatregelen zijn kenneth en ik nog op het nippertje een weekend weg geweest. Dit was voor de jaarlijkse traditie voor ons jubileum én kenneth zijn verjaardag.

Dit jaar lag dit weekend net vóór kenneth zijn verjaardag. Op vrijdag 13 maart is kenneth mij, zoals altijd met deze traditie ophalen van mijn werk. Zo verspillen we geen tijd en kan het weekend gelijk beginnen. Ik verzin over het algemeen de indeling voor alles wat we doen en kenneth weet dit pas op het moment zelf of kort van te voren.

Dit weekend had ik een hoop verschillende dingen gepland. We begonnen met een etentje bij een marrokaans restaurant in Nijmegen. Vorig jaar zijn we tijdens dit weekend in Marrakesh geweest het leek mij een leuk moment om hier even op deze manier op terug te blikken.

Na heerlijke gegeten te hebben van de typische marokkaanse gerechten die wij herkenden van onze reis rijden wij door naar Pathé Nijmegen waar wij de film Bloodshot kijken. Om ook dit wat specialer te maken had ik het zogehette VIP arrangement geboekt. Hierbij koop je een duurder kaartje en maak je gebruik van allerlei extra's. 1 van die extra's is dat je 2 uur vóór de film begint toegang heb tot de VIP lounge. Hier kun je onbeperkt gebruik maken van diverse hapjes en drankjes, en ook deze meenemen naar de zaal. Een soort all-inclusive deal dus eigenlijk. Hier hebben we heerlijk met een kopje koffie een stukje taart gezeten tot de film begon. Ook kun je gebruik maken van een garderobe en zit je op een speciale rij achter in de zaal met extra brede comfortabele stoelen met extra beenruimte. Helaas heeft niet elke Pathé deze mogelijkheden maar als je eens bij deze Pathé in de buurt bent is het absoluut een aanrader!

Na de film zijn we naar ons hotel gegaan. We verbleven in het Arresthuis in Roermond. Dit is een oude gevangenis die door van der valk helemaal is omgebouwd tot een hotel. Met alle oude details in ere gehouden heb je in de gang bijna echt het idee dat je in een gevangenis bent. De kamers bevinden zich in het cellenblok met dikke stalen deuren en trappen. Oude details zoals sleutels bevinden zich in de decoraties.

We worden bij de receptie onthaald met een glas champagne. De kamer is ook duidelijk een cel geweest. Tralies voor de ramen maar ook de indeling en de industriële look maakt het helemaal af. Op de badjassen staat zelfs op de achterkant een bedrukking wat lijkt op dat van een gevangenis uniform. Ik heb van te voren geregeld dat onze kamer versierd is. Dit heeft het personeel van het hotel perfect gedaan. met ballonnen, een ''happy birthday'' slinger en andere versiering is de kamer echt compleet. Ook hebben ze op mijn verzoek onze lievelings taart namelijk red velvet op de kamer gezet van de lokale banketbakker. We hebben heerlijk geslapen. 'sochtends kregen wij ontbijt op bed. De inhoud van dit ontbijt hebben we bij inchecken mogen uitzoeken en is erg uitgebreid. Door een vriendelijke roomservice medewerker aan onze kamer gebracht. We hebben heerlijk op bed ontbeten en toen we nog wat vleeswaren en pindakaas miste kwamen ze dit direct brengen. 

Na uitchecken reden we in een klein kwartiertje naar outlet Roermond. Een outlet shoppingmall met allerlei verschillende soorten winkels, vooral mode zaken. Ik vind dit een prettige plek om te winkelen omdat alles ruim is opgezet en er netjes uit ziet. Er is voldoende plek om even te zitten, dure en voordeligere winkels liggen door elkaar en er zijn allerlei soorten eettentjes. Na hier lekker in het zonnetje te hebben gelopen, het was al rustig vanwege het opkomende CORONA verhaal, zijn we doorgereden naar Maastricht. Ook hier zijn wij eerder geweest tijdens één van onze tripjes en dus wederom een kleine trip langs memory lane. Omdat veel dingen gesloten waren hebben we hier een hele lekkere burger gegeten bij een leuk zaakje. Ik had een burger met sla i.p.v. een broodje, #koolhydraatarm, erg lekker!

Omdat we nog een uurtje moesten rijden naar ons volgende hotel zijn we in de auto gestapt. We verbleven in hotel brussel airport, tevens van van der valk. Dit hotel hebben wij ook gebruikt toen we vorig jaar naar Marrakesh gingen. Vliegen vanaf Brussel is vaak voordeliger dan vanaf Schiphol. Vaak scheelt het niet voldoende om er helemaal voor naar Brussel te rijden, gezien je dan ook je auto daar moet laten natuurlijk. Maar zo in aanloop naar het vliegveld allerlei leuke plekken bezoeken is  natuurlijk ideaal. Wat zo fijn is aan dit hotel is dat zij een Sleep, Park, Fly Arrangement hebben. Dit houd in dat je auto 14 dagen geparkeerd mag staan in de afgesloten parkeergarage onder het hotel wanneer je tenminste 1 nacht in het hotel overnacht. Tevens gebruik je gratis de airport shuttle van het hotel naar de vertrekhal waardoor je totaal geen omkijken heb naar je auto. Omdat bijna alles een verassing is op dit weekend voor Kenneth vertel ik hem d.m.v. een brief met foto hints dat we de volgende ochtend naar Lissabon gaan. Dit was 1 van de bestemmingen op onze travelbucketlist dus uiteraard werd dit met enthousiasme ontvangen :)

Door de Corona maatregelen was het ontbijtbuffet gesloten, echter vlogen wij de volgende dag al om 7:00 uur en was hierdoor sowieso geen tijd voor ontbijt in het hotel. Vroeg in de morgen, op zondag, vertrokken wij met de airportshuttle naar het vliegveld. Een kort ritje in een klein busje. Na een typisch vliegveld ontbijt (vette panini en een flesje drinken) begonnen wij te boarden. Het vliegveld was rustig en we hadden alleen handbagage. Dit ging dus super snel en we maken er inmiddels een soort sport van om niet al te veel tijd van te voren op de luchthaven aan te komen waardoor de wachttijd zo kort mogelijk is.

Na een probleemloze instap in een halfleeg vliegtuig vlogen we in ruim 2,5 uur naar Lissabon. Eenmaal in Lisabon checken we eerst in in het hotel. We verblijven in hotel Patria. Een klein boutique hotel dichtbij de metro en niet ver van de luchthaven. Het valt ons op dat het best rustig is op straat. Ondanks dat de winkel merendeels gewoon open zijn. Gezien het zondag is vinden we het niet vreemd sommige winkels gesloten te zien. We kunnen helaas nog niet onze kamer is aangezien het nog vroeg op de dag is. We laten onze bagage achter en gaan opzoek naar een écht ontbijt.

Kenneth is altijd de reisleider. Vroeger was ik dit altijd met andere gezelschappen maar omdat hij er zo goed in is heb ik het leren loslaten. Dit is enorm fijn als je altijd de controlefreak bent en alles in de hand wil houden. Soms moet ik wel om mezelf lachen omdat ik geen enkel gevoel van navigatie heb en dus geen idee heb waar ik mij bevind en waar het hotel is. Maar Kenneth weet dit wel en weet binnen een halve dag al heel veel dingen zonder navigatie te vinden. Jaloersmakend vind ik dat! 

We besluiten naar de kust te gaan, dit is vanaf de halte waar we uitstappen nog een stukje lopen, heuvel op en af. We  bereiken de kust en vinden een gezellig tentje met een leuk terassje. Het is mooi weer en de zon schijnt. Voor het eerst kan de jas uit dit jaar! We bestellen ieder een lekker broodje en een schaaltje patat van zoete aardappel. Dat laatste valt vooral erg bij ons in de smaak. In combinatie met de verse sinaasappelsap is de inmiddels lunch compleet.

Traditiegetrouw zwerven we lekker door de stad en bekijken we van alles wat we tegen komen. We bezoeken uiteraard meerdere keren de starbucks voor een ''Venti Caramel Machiato'' en soms een stukje cake, cheescake of muffin. 

Omdat veel dingen gesloten zijn en we ook eigenlijk einde van de dag wel moe zijn besluiten we na het inchecken, douchen en even te hebben uitgerust dat we de kamer niet meer uitgaan. Wij nemen altijd onze Chrome-cast mee als wij in een hotel overnachten en het is altijd weer een fijne verassing als het wifi-netwerk in het hotel toereikend genoeg is. Sommige mensen zullen zich afvragen waarom je wil netflixen als je op vakantie bent maar voor ons is dit een gevoel van thuiskomen. Hierdoor maak je al snel van je hotelkamer een thuis en voegt dit echt iets toe aan het vakantiegevoel. 

We bestellen 2 pizza's via uber eats en eten deze, wederom traditiegetrouw op, op bed. We kijken films en serie op netflix en gaan na een lange dag heerlijk slapen.

Hotel Patria is zoals gezegd een klein boutique hotel. We zitten op de 1 na bovenste etage. Op de bovenste etage bevind zich de ontbijtruimte. De kamer is keurig en van alle gemakken voorzien inclusief waterkoker. De waterdruk in de douche is goed en er kan een raam open (wat ik toch ook altijd wel lekker vind). Met 1 trap naar boven komen we de volgende ochtend in de ontbijtruimte. Ook dit ziet er super netjes uit en we worden vriendelijk begroet door het personeel. Door de al teruglopende toerisme is het rustig in het hotel. We zitten alleen in de ontbijtruimte. Het ontbijt was simpel maar prima en compleet. Je kunt bij het raam heerlijk naar buiten kijken en we genieten van het rustig beginnen van onze dag.

Helaas blijkt dat de hop-on-hop-off bussen vanaf die dag niet meer rijden als maatregel voor de verspreiding van corona. Dit vinden we uiteraard jammer, gezien het een terugkerende factor is in onze tripjes en het, zeker met mooi weer, een fijne manier is om je in een grote stad te verplaatsen. Gelukkig denken wij niet in problemen en gaan we er gewoon lekker op uit.

We wandelen veel door verschillende delen van Lissabon en bezoeken verschillende winkel en winkelcentra. Ook die avond besluiten we door het teruglopende aanbod van restaurants lekker op de kamer te eten en bestellen we Indiaas eten voor de verandering. Een enorme koolhydraten bom #carbfest maar oh zo lekker. 

De volgende dag ontbijten we uiteraard weer in het hotel en maken we ons klaar voor nog een klein dagje in Lissabon. We vinden het jammer dat we weer naar huis gaan, ondanks dat er veel dingen anders zijn. Wij hebben het talent om binnen 48 uur ergens ons ''thuis'' te maken. Door Kenneth heb ik dit nog beter onder de knie gekregen en voel ik mij dus onmiddelijk op mijn plek als wij samen ergens neerstrijken. Een tekst uit een oud liedje luid; ''You are my home. Wherever you are, that's where I'm meant to be''. En dit is in ons geval ook echt zo. Dit geeft mij veel rust. Ik ben nooit verhuisd in mijn leven maar hierdoor weet ik dat het niet uitmaakt waar ik terecht kom, en dat geeft een enorm gevoel van vrijheid.

We besluiten dat we nog een paar dingen moeten zien en absoluut in zo'n klein geel oud trammetje willen rijden. Deze trams zijn enorm oud en duidelijk nog echt in oude staat. Hierdoor is het iets wat absoluut niet mag ontbreken als je een bezoekje brengt aan Lissabon. 

Ooit heb ik gesolliciteerd bij Teleperformance. Een bedrijf dat Nederlandstalige klantenservice faciliteerd vanuit Lissabon. Een lang gekoesterde droom. We spelen met de gedachte hoe het zou zijn om hier een tijdje te wonen en te werken. En zo komen wij, wandelend, kletsend en starbucks bezoekend onze dag wel door.

Na onze bagage bij het hotel te hebben opgehaald vertrekken we richting de luchthaven. Hier merken we dat de maatregelen steeds meer merkbaar worden. Even denken we dat er een enorme rij voor de vertrekhal staat waardoor we sowieso onze vlucht niet zouden gaan halen. Gek genoeg roept dit nog steeds geen enkele vorm van paniek bij mij op, wat er vroeger wel geweest was, is nu gewoon volledig vertrouwen in dat het allemaal wel goed komt. Natuurijk denk je wel even van owke en dan. Maar we zijn beide niet moeilijk en maken er altijd wel wat van. Gelukkig  blijkt de lange rij een filtering te zijn voor de vluchten, alleen de meest recente vluchten mogen naar binnen om zo drukte en dus minder dan 1,5 meter afstand te voorkomen.

Probleemloos vliegen we, in een stuk voller vliegtuig dan op de heenreis, terug naar Brussel. Daar bellen we het hotel. We hadden al de boodschap gekregen dat de shuttle waarschijlijk niet zou rijden en we dan op kosten van het hotel een taxi konden krijgen. Het hotel regelt netjes een taxi voor ons en die is er vlot. We gaan met de auto richting Haarlem. Ook autorijden is samen altijd weer een feest. We hebben het altijd gezellig, stoppen onderweg voor een bekertje koffie to-go en kletsen over van alles. 

Eenmaal in Nederland merken we dat er in die 4 dagen behoorlijk wat veranderd is. Winkels hebben maximaal aantal klanten, transparante schermen bij de kassa's en er word geadviseerd binnen te blijven. De taxichauffeur in Brussel vertelde ons dat het vliegveld zich opmaakt voor het sluiten van het niet noodzakelijke vliegverkeer vanaf vrijdag, we zijn dus net optijd (dinsdag) terug gekomen.

We zijn enorm dankbaar dat we dit weekendje nog weg zijn geweest en deze niet in het water is gevallen door alle Corona maatregelen. Helaas zijn we er ook achter gekomen dat onze reis naar Bali, 2 weken later, niet door kan gaan. Uiteraard balen we hiervan maar zien in dat dit ook echt niet verstandig was geweest. Gezien het niveau van de medische zorg daar, bereikbaarheid en hygiëne is het beter om in deze omstandigheden daar niet te zijn als toerist.

Voor 2 mensen waarbij reizen en weekendjes weg een 2 maandelijks terugkerend iets is, is het een gewoonte om altijd wel een reis of tripje in het vooruitzicht te hebben. Dit kan nu niet. In juli zouden we naar Italië maar ook dit zie ik zijn doorgang niet vinden. Helaas, maar we hebben er allemaal mee te maken.

Mijn schoonheidssalon is gesloten en mijn werk in hotels ligt stil. Mijn werk op kantoor gaat redelijk onveranderd door. Kortom, voor het eerst in 15 jaar werk ik gewoon 40 uur per week tijdens kantoortijden. Dit voelt voor mij als vakantie en enorm onwerkelijk. 'savonds kan ik gewoon mijn make-up afhalen en naar bed gaan, ik hoef niet te plannen wanneer ik mijn haar moet wassen vanwege tijdgebrek en elke avond eet ik samen met mijn vriend. Normale dingen zou je zeggen maar voor ons zo niet alle daags. 1 ding weet ik zeker, nooit meer terug naar toen.

Ik hoop dat we snel weer kunnen reizen en dat dat deel van ons leven snel weer normaal is. Verder lopen wij de deur normaal al niet plat bij sociale contacten en visite bij ons thuis komt al helemaal nooit voor. Ik mis het makkelijk even een bakkie doen bij mijn vader en er is een handje vol mensen die ik af en toe zie en nu helaas niet kan zien. Die mensen mis ik uiteraard, maar dat zijn er niet veel. Het reizen en de vrijheid die daarbij hoort, en uitzicht hebben op reisjes is het grootste gemis helaas, omdat je hier geen alternatief voor heb. Met mensen kun je bellen, op 1,5 meter wandelen of een videogesprek mee hebben. Reizen is Reizen.

Voorlopig dus even het laatste reisverslag, maar ik denk zo maar dat wanneer alles weer ''normaal is'' er veel meer reisverhalen komen.

Stay Tuned, Stay Safe, To be Continued....

24. jan, 2020

Afgelopen kerst zijn wij naar Praag geweest, dat wil zeggen 2 weekenden vóór kerst,

2 jaar geleden zijn wij, toen we elkaar net aan 4 maanden kende en nog niet officiëel een relatie hadden een weekend naar Budapest geweest. We hebben elkaar hier super goed leren kennen en de liefde voor stedentrips samen maken is toen zeker ontstaan alsmede de liefde voor elkaar.

Om dit nogmaals over te doen zijn we dit jaar in dezelfde periode naar Praag geweest. Praag is net als Budapest een super leuke stad om heen te gaan tijdens de feestmaand december. Overal vind je kraampjes in een soort skihut achtige stijl en de hele stad is aangekleed met kerstversiering en verlichting. Het is minder druk en chaotisch dan bijvoorbeeld Londen of Parijs en minstens zo mooi!

We hebben via een Prague card een hele hoop mooie dingen gezien. Deze kaart koop je voor ongeveer € 60,- euro voor 3 dagen en geeft je toegang tot heel veel toeristische attracties zoals een hop-on-hop-off bus service, een rondvaartboot en talloze musea. Omdat dit alles inclusief is loop je sneller ergens gewoon even in en kom je juist te leukste dingen tegen.

In Praag vind je heel veel musea met een Joodse achtergrond en oude synagogen. Dit vinden wij beide enorm interessant en prachtig om te zien. Je leert weer een andere kant van de ó zo bekende geschiedenis kennen en je staat weer even stil bij hoe het ooit is geweest en zomaar weer zou kunnen worden, toch?

Praag is geen dure stad, het is er ook niet extreem maar prima vergelijkbaar met Nederland als het gaat om uit eten gaan en toeristische attracties. Voor het openbaar vervoer kun je ook een all-in kaart kopen waardoor je makkelijker van A naar B reist. Maar lopend kom je ook enorm ver en zie je natuurlijk extra leuke dingen.

Zoals wij in Budapest ook gedaan hadden hebben we een rondvaart gedaan, in de avond. Dit was enorm goed geregeld. We kregen een koek en mochten kiezen uit warme dranken als koffie, gluwein, warme chocolademelk of koude dranken zoals fris, wijn en bier. Dit zat bij de prijs inbegrepen. In een oud ogende sloep, verwarmd met potkachel, zijn we gedurende +/- 1 uur door de wateren van Praag gevaren. Omdat alles dus met lichtjes versiert is ziet dit er enorm leuk uit. Onderweg kwamen we een oever tegen waar mensen kaarsjes op een soort bootjes in het water lieten. We zijn er nog steeds niet helemaal uit wat hier nu precies de reden achter was en ook de kapitein van de rondvaart wist dit niet te vertellen helaas. Maar het was zeker niet minder mooi daardoor.

We verbleven in een hotel praktisch midden in het centrum. Wij kiezen altijd een semi luxe hotel wat vooral centraal gelegen ligt bij openbaar vervoer (bij voorkeur Metro) in de buurt. Wij verbleven uiteindelijk in een soort zijstraat van de grote hoofdstraat waar ook het grootste museum aan ligt. Stripclubs en lingerie winkels waren in die straat geen uitzondering maar juist dit heeft dan wel weer zijn charme. Helaas hebben we niet de gelegenheid gehad om hier even binnen te kijken. Dat bewaren we voor de volgende keer :)

Wat voor ons vooral het hoogtepunt is tijdens een stedentrip als dit is gewoon het feit dat wij, zoals wij dat noemen, even helemaal in onze bubbel zitten. We eten lekker, lopen veel en zien veel dingen, maar het belangrijkste van alles, we zijn  even helemaal van elkaar, zonder andere zaken die we altijd maar moeten doen. Geen werk, geen huishouden, geen boodschappen of sociale verplichtingen. 

Ik kan Praag dan ook absoluut aanraden voor een stedentrip van 3 á 4 dagen.

Stay Tuned... To be Continued...