9. okt, 2016

Needles, Williams (Grand Canyon) & Kayenta (Monument Valley) 6 t/m 9 oktober

In de afgelopen 3 dagen zijn wij van Los Angeles naar Needles gereden, van Needles naar Williams en van Williams naar Kayenta. Momenteel ben ik dus in Keyenta. 

Needles is een klein plaatsje waar we eigenlijk als een soort tussenstop verbleven. Er is niet heel veel te beleven maar alsnog leuk om te zijn, we zijn daar maar 1 nacht gebeleven omdat anders de rit van Los Angeles naar Williams wel erg lang zou worden.

In Needles verbleven we wel in een heerlijk motel. Het had een mooi buiten zwembad, een jacazzi en een sauna. Helaas duurde het opwarmen van de sauna een beetje lang dus heb ik mij beperkt tot baantjes trekken en ontspannen in de jacuzzi. Het is een net motel met ook weer alle gemakken voorzien. We zijn er onderhand achter dat het normaal is in motels en hotels in (dit deel) van Amerika om de wastafel buiten de badkamer te hebben in je kamer zelf, er super snel wifi aanwezig is en er een strijkplank met strijkijzer aanwezig is. Elke kamer heeft dit exact zo. Heel erg leuk om te ervaren dat het dus normaal is hier. Tegenover het hotel is een leuke ''diner'' waar we na het zwemmen nog een kopje koffie en thee gaan doen, sochtends komen wij daar terug voor een ontbijt. Bij onze hotel overnachting zit een ontbijt bij deze ''diner'' inbegrepen. We worden geholpen door een super leuke energieke en vrolijke vrouw. Zij heeft iets weg van Aretha Franklin en als we om ons heen kijken zou het inderdaad zo in de bekende ''think'' scene uit de blues brother voorkomen. Wanneer we dit tegen haar zeggen lacht ze nog meer dan zij al deed en verteld ze dat ze dat heel vaak te horen krijgt. Wat een lief en leuk mens. Tot nu toe zijn al onze ervaringen met Amerikanen positief. Ik had al veel leuke ervaringen met Amerikaanse toeristen in nederland uit de tijd dat ik nog in een ijssalon werkte in Haarlem en dit is alleen nog maar meer geworden. Ze zijn hartelijk, gastvrij en allemaal in voor een praatje. Bijna iedereen vraagt waar je vandaan komt en waar je naartoe gaat. Heel erg leuk!

Op onze weg van Needles naar Williams zien we letterlijk in the middle of nowhere een Walmart. Dit stond op ons lijstje om te zien in Amerika en dus stoppen we hier. We lopen de Walmart in en kijken onze ogen uit hoe groot het hier is. Alles wat je kan bedenken is er. Van eten tot alcohol, holloween artikelen tot kerstballen en van sportartikelen tot echte wapens en munitie. Wat een andere wereld! Ik heb flessen Grey Goose, Jack Daniels en Captain Morgan gezien van 1,5 of 2 liter! Een zak M&M's van 1,5 kilo en ga zo maar door. Alles word hier verkocht! de TV's zijn belachelijk goedkoop, een 55'' inch LG Smart TV voor nog geen $ 600,- dat is € 550,- euro! Een hele ervaring!

Eenmaal in Williams aangekomen gaan we vroeg naar bed om de volgende dag de Grand Canyon te gaan bekijken. Williams word ook wel de poort naar de Grand Canyon genoemt omdat dit 1 van de dorpjes is wat het dichtste bij de Grand Canyon ligt. Vanaf Williams gaat er dan ook 1 lange rechte weg naar de Grand Canyon. 60 mijl (ongeveer 100 km) rijden en je bent er, wat voor Amerikaanse begrippen om de hoek is. In Williams hebben we het oude station gezien met een hele mooie oude trein inclusief locomotief. Deze locomotief is gebruikt in de film the polar express met tom hanks in de hoofdrol, ik zelf heb de film nooit gezien maar uiteraard gaat daar als ik terug kom in nederland verandering in komen :) Onderweg naar de Grand Canyon zie je tal van adembenemende landschappen waar je zover je kan zien soms geen enkele vorm van mensenlevens ziet. Heel af en toe duikt er een klein huisje op tussen de bergen of een dorpje waarbij het bevolkingsaantal niet boven de 50 personen uitkomt. Het is erg indrukwekkend. Vooral de manier van leven en in sommige gevallen de isolatie waarin mensen leven spreekt mij enorm aan. Ik vind het zo bijzonder dat je in een omtrek van kilometers grond geen enkel ander huis tegenkomt. Mensen die daar gewoon leven, wat voor werk doen ze, hoe komen ze aan water en andere zaken. Hebben ze elektriciteit, internet, telefoon? Vragen die mij voordurend bezighouden. Ik kan het niet helpen af en toe weg te dromen en te denken hoe heerlijk het zou zijn om op zo'n plek te wonen, zo op jezelf, weg van sommige stress en problemen, maar ik ben ook wel weer heel blij met mijn thuis dus zou het waarschijnlijk toch niet lang volhouden. Eenmaal bij de Grand Canyon aangekomen overweldigd alles wat je ziet. De grote, de diepte, de ruige bergen en kraters. Wat schitterend. We rijden eerst een stuk met de auto richting de uitkijktoren ''desert view'' waarna we met een bus nog een tour doen waar je niet met de auto kunt komen. We zien nog veel meer mooie stukken van dit indrukwekkende landschap. Na uren te hebben doorgebracht in dit mooie nationale park rijden we weer in 1 uur terug naar ons hotel. We gaan savonds eten in het hotel waar we beide een heerlijke steak eten! inclusief gepofte aardappel en salade is dit weer een heerlijke maaltijd. Wat ons opvalt is dat we gedurende onze maaltijd gewoon worden aangevuld wat betreft ons drinken. Dit is complimentairy en dus gratis. Je besteld 1x je drankje en deze word gewoon bijgevuld gedurende je eten. Ongelooflijk. We hadden dit bij het ontbijt al gemerkt met koffie & thee maar waren verbaasd te merken dat dit ook met frisdrank het geval is. Dat is in Nederland toch wel anders. Ook betaal je hier nergens voor toilet gebruik en zijn de toiletten overal brand en brand schoon. Ik heb overal gewoon durven zitten!!! Benzine stations, restaurants, openbare toiletten, allemaal helemaal schoon en fris! 

Nadat we hebben gegeten gaan we ook weer optijd naar bed. De volgende ochtend zitten we alweer om 7 uur aan het ontbijt. Het is overigens 9 uur vroeger hier dan in nederland dus vroeg in de ochtend probeer ik mijn contacten in nederland een beetje te onderhouden. Als ik sochtends wakker word staat mijn telefoon vol met berichten van mensen gedurende de dag en avond in nederland. Super leuk! We rijden na het ontbijt rond 8:30 weg uit Williams om door te reizen naar Kayenta waar monument Valley op ons wacht! Na een rit van 300 km komen we aan in Kayenta, wederom een super net motel inclusief een binnenzwembad treffen wij aan op onze plaats van bestemming. We komen erachter dat we een andere tijdzone ingereden zijn, het is hier nog maar 8 uur vroeger dan in Nederland, het is inmiddels 13:00 en maar mogen de kamer helaas nog niet in. We besluiten richting Monument Valley te rijden, dit is ongeveer 30 mijl van ons motel vandaan. We rijden ongeveer een half uurtje en treffen daar monument valley aan. Net als bij de Grand Canyon is het een nationaal park waarbij je een entree betaald om erin te mogen rijden. Volkomen logisch want alles is netjes en verzorgd in die parken. We merken echt dat we in een indianen gebied zijn. De mensen zijn getint en hebben dat prachtige sterkte zwarte indianen haar. Je begeeft je echt in een andere wereld hier! In Monument Valley zien we schitterende rotsen en bergen, allemaal met de vraag, hoe bestaat het, hoe kan dit, en hoe is dit ontstaan. Monument Valley zou 570 millioen (!) jaar geleden zijn ontstaan volgens wetenschappers. We rijden er doorheen en stappen geregeld uit om foto's te maken. Het is een redelijke ruige weg, maar wij rijden een Jeep Patriot en dus lukt dit prima! Bij een kraampje met handgemaakte spullen gemaakt door de plaatselijke Indianen die in Monument Valley wonen en werken koop ik 4 armbandjes en een dromenvanger. Dit mocht wat mij betreft niet ontbreken!! Ik spreek met een vrouw wiens tante de paarden verhuur bezit en onderhoud. Zij verteld dat het nu al rustig is aangezien het hoogseizoen voorbij is en dat het in de winter enorm koud kan worden, zelfs vriest! Ik vind het super interessant om met deze plaatselijke mensen te spreken en te horen hoe hun dagelijks leven er zoal uitziet. 

Na een indrukwekkende dag in Monument Valley rijden we terug naar ons Motel. We hebben net wat gezwommen en gaan straks opzoek naar een restaurantje om wat te gaan eten. Het is hier ondertussen 18:30 uur. 

Stay Tunes, To be Continued....