14. dec, 2017

Budapest 14 t/m 17 december 2017

Vandaag mag ik weer hoor! Na een lange periode van heel hard werken mag ik er weer even tussenuit! Ik ga 3 nachten verblijven in de hoofdstad van Hongarije, Budapest. Ik ben nog nooit in deze windrichting weg geweest en ben enorm benieuwd. Het schijnt een enorm mooie stad te zijn, en na mijn research op youtube en google geloof ik dat ook. 

Op donderdag 17 december vertrek ik na mijn werk richting het vliegveld. Na het zoeken naar de juiste incheckbalie, aangezien de toegewezen incheckbalie dicht was, en de koffer te hebben afgedropt, door de securitycheck te zijn geweest en een rondje langs de winkels te zijn geweest met een bakje sushi van de albert heijn in mijn tas kan ik eigenlijk gelijk al boarden. Ik ben niet heel belachelijk vroeg naar schiphol gegaan dus ik kan eigenlijk gelijk doorlopen. In het vliegtuig eet ik lekker mijn zelf mee gebrachte sushi op. Ik voel een nieuwe traditie aankomen!

Eenmaal in Budapest aangekomen spreken er maar weinig mensen engels. Van het beveiligingspersoneel op de haltes van de bussen tot de buschauffeur is er lastig uit te komen. Ik had uitgezocht dat ik een bus moest nemen aan het dichtsbijzijnde metrostation, echter is het tegen midden nacht en hoor ik dat de metro daarom niet meer rijd. Voor mij heel vreemd als je de metro in Parijs, Rome en Londen gewend bent, maar het is nu eenmaal zo. Ik besluit in bus 200E te gaan, deze schijnt nogal dicht bij het centrum te komen, ik gok het erop. Met de buschauffeur valt niet te communiceren en daardoor ga ik maar gewoon zitten. Zonder kaartje te kopen, de rest van de mensen met koffer lijken dit ook te doen dus ik vertel mezelf dat het wel goed is kennelijk. Eenmaal op het eindpunt van de buslijn aangekomen om vervolgens te moeten overstappen, sta ik aan een drukke weg, echt oostblok achtig, met een dubieus shoarmatentje achter me te wachten op de volgende bus. Hoe stereotype kan het zijn! Gelukkig kom ik er via de openbaar vervoer optie in mijn google maps achter dat de volgende bus zo komt en precies stopt op de plek waar ik eigenlijk gepland had uit de metro te stappen. Mooi! 200 meter van mijn hotel dus!

De volgende bus komt al snel, echter 2 haltes voordat ik eruit moet, komt er een groep mensen de bus binnen die lijken op controleurs, echter controleren ze niks en spreken ze ook niemand aan. Ik begin hem een beetje te knijpen maar neem mezelf voor gewoon een domme toerist uit te hangen. Gelukkig mag ik gewoon de bus uit bij mijn halte zonder dat ik aangesproken of gecontroleerd word. Makkelijk met navigatie op google maps vind ik mijn hotel op een maand minuten lopen van de bushalte. Het ziet er al leuk uit, een kerstmarkje voor de deur en veel lichtjes voor deze periode van het jaar. In het Arcadia hotel word ik welkom geheten door de receptionist die uiterst goed engels spreekt tot mijn opluchting en enorm verwelkomend en behulpzaam is. Hij geeft wat informatie en overhandigd wat folders. Mijn verzoek tot een kamer op een wat hogere etage is ook gehoord. ik zit op de 3e van de 5 etages, dus prima. De kamer en het hotel zien er verbazingwekkend veel uit zoals op de foto's wat zeker niet altijd het geval is. 

Helaas had ik wel op een bad gerekend in de badkamer en ontbreekt deze wel. Verder kan ik mijn onlangs gekochte ChromeCast in de tv pluggen, waardoor ik netflix kan kijken op de tv van mijn hotelkamer. Ik wil nooit meer anders! Nooit meer mijn laptop mee hoeven nemen op reis, hoe fijn is dat! Het is ondertussen al 1 uur en na douchen ga ik heerlijk slapen om de volgende ochtend vroeg Budapest te gaan ontdekken.

De volgende dag dit ik redelijk vroeg aan het ontbijt. Het ontbijt is ruim opgezet in een mooie zaal waarbij je niet met je rugleuning van je stoel op een anders schoot zit. Dit vind echt een pluspunt. Het ontbijt is van alles voorzien, vers fruit en groente, 2 soorten roerei, pasta en worsten. Brood en verschillende soorten cornflakes en zelfs voor wie er van houd champagne.  Hier hou ik het wel 3 ochtenden uit!

Ik besluit een 3 daagse (72 uurs) kaart te kopen voor de hop on - hop off bus. Ik ben een groot fan van deze bussen ondanks dat ze enorm toeristisch zijn. Je ziet heel erg veel van de stad, in ieder geval de must-see locaties, en je krijgt niet gelijk pijn in je voeten van het lopen. Helaas regent het die dag waardoor de ramen van de bus wat beslagen zijn en dus minder goed zichtbaar is waar we allemaal langrijden. Toch zie ik een hoop. 

De 2e dag besluit ik naar een thermaal spa te gaan, iets waar budapest om bekend staat. Budapest bezit talloze thermaal water bronnen. Hier worden ook veel ziektes mee behandeld en komen mensen van over de hele wereld speciaal hiervoor naar budapest. De kaartjes hiervoor vallen mee € 28,- euro, en ik huur en nog een handdoek en badjas bij. Badkleding is verplicht in deze Spa en hier was ik gelukkig op voorbereid. Leuk is wel dat een badpak ook te huur of te koop is in de spa als je hier niet op voorbereid bent.

Na de spa loop ik nog langs een kerstmarkt, een hele mooie grote kerstmarkt waar een kerst 3D filmpje word geprojecteerd op de kert die op dat plein staat. Dit is enorm gaaf om te zien. 

Eerder die dag heb ik nog met het beroemde trammetje een tochtje gemaakt de berg op naar een mooi kasteel, wat ik overigens veel kleiner verwacht had dan dat het in werkelijkheid was.

Alles in Budapest is groot, beelden, gebouwen, poorten, tunnels. Dit is het meest opvallend maar wel echt heel erg mooi! Er staan villa's die meer weg hebben van paleizen en bruggen die een bouwwerk opzich zijn. 

3 dagen was voor mij voldoende om Budapest te leren kennen. Ik was het nog niet zat en had zeker nog langer willen blijven, maar ik heb het gevoel dat ik het meeste gezien heb van de hoofdpunten. Ik zal niet twijfelen om hier nog eens naar terug te gaan maar wil graag eerst Praag en Wenen in deze windstreek bezoeken. 

Voor iedereen die verbaasd opkeek toen ik zei dat ik naar Budapest ging heb ik de boodschap dat het absoluut de moeite waard is en minstens zo leuk is als Parijs, Rome, Londen of Madrid. Ik vond het zelfs mooier dan Madrid, maar misschien dat dit door de kerstpreriode en bijkomende sfeer kwam.

Op naar de volgende citytrip!

 

Stay Tunes... To be Continued....