16. mei, 2019

Verjaardag en Jubileum in Marrakesh 15 t/m 20 Maart 2019

Ieder jaar op de verjaardag van mijn vriend verras ik hem met een weekendje weg. Ik zeg ieder jaar maar aangezien we elkaar pas een kleine 2 jaar kennen is dit slechts de 2e keer. Maar ik ben vastberaden het te blijven doen. 

De eerste keer dat was in 2018, toen onze relatie officieel een relatie werd, 1 dag voor zijn verjaardag. We zijn toen naar London geweest met de EuroStar.

Dit jaar wilde ik vorig jaar overtreffen. Hopelijk blijf ik die behoefte niet houden want dan weet ik niet wat ik over 10 jaar moet gaan bedenken :)

Het weekend begon direct uit werk. Mijn vriend wist dat we weggingen en ook hoelang, maar had geen enkel idee waar we heen gingen en wat we gingen doen. Omdat ik de boel graag nog even een verassing laat had ik besloten niet direct een vlucht te nemen naar een bestemming maar meerdere plekken te bezoeken.

Op vrijdag vertokken we dus direct uit werk. Mijn vriend kwam mij ophalen zodat we sneller de weg op zouden zijn. Onze eerste bestemming was Nijmegen, waar ik had gereserveerd in een leuk restaurantje in het centrum, restaurant Karel. Wat ik zo leuk vind aan dit restaurant is dat je zelf je gerechten kunt samenstellen. Na een super lekker 3-gangen diner zijn we naar de Pathe Bioscoop in Nijmegen gegaan voor de film ''the Mule''. Helaas was de film een beetje een tegenvaller maar de bioscoop is daar super! Omringd door een super groot parkeer terrein aan de snelweg vind je de grote Pathe Nijmegen. Ook van binnen is het heel ruim.

Na de film vertrokken we naar Hotel van der Valk Nijmegen, waar ik de hoekkamer geboekt had. Deze kamer heeft een prachtig uitzicht en 2 muren die volledig uit glas bestaan. Ik beloof je dat je de gordijnen zeker niet dicht wilt doen met zo'n uitzicht. In de ochtend hebben wij een heerlijk ontbijt op bed genomen, wat het uitzicht wederom helemaal afmaakte.

Na het ontbijt zijn we uitgecheckt, opweg naar onze volgende bestemming. Deze was Antwerpen. Grappig genoeg hadden we het kort geleden gehad over mijn werkzaamheden voor Cirque du Soleil. Kenneth liet weten dat het hem heel leuk leek om een keer zo'n show te zien. Ik zocht nog iets voor deze dag maar kon helaas niks vinden. 2 dagen voordat we weg zouden gaan begon ik te googlen naar voorstellingen in Belgie aangezien ons 2e hotel daar stond. Al snel kwam ik tot de ontdekking dat Cirque du Soleil in het sportpaleis optrad, exact dat weekend. Ik heb 2, belachelijk dure, maar super goede kaartjes besteld. Het plan was eerst om bij mooi weer te winkelen en bij slecht weer naar de sauna te gaan maar dit was natuurlijk veel leuker. Na een paar uurtjes in Antwerpen te hebben gelopen, waar we samen nog niet geweest waren, stapte we weer de auto in. Kenneth wist nog steeds van niets en reed alleen maar op mijn aanwijzigen, nietsvermoedend naar het sportpaleis. Aangekomen op het parkeerterrein werd en al steeds drukker. Gelukkig stonden nergens borden waar hij uit kon opmaken wat we nu eigenlijk gingen doen en dit bleef zo tot nadat we binnen waren! We volgden de grote mensen massa. Hij probeerde ondertussen op de blaadjes papier in mensen hun handen te lezen waar we naartoe zouden gaan, maar gelukkig lukte dat hem niet. Eenmaal binnen zag hij een banner van Cirque du Soleil en reageerde in de eerste instantie ''hey kijk die spelen hier binnenkort!'' Maar toen zag hij al dat de datum dit weekend was, en vroeg ongelovig, gaan we naar Cirque du Soleil?! Ironisch genoeg was het een voorstelling gebaseerd op de succesvolle film ''avatar'', welke ik nog nooit gezien heb maar kennelijk 1 van de beste films is die hij ooit gezien heeft. De voorstelling was fantastisch en we hadden topplekken op de voorste rij aan de zijkant. We hebben alles super goed kunnen zien en er mocht ook gefilms en gefotografeerd worden, wat natuurlijk leuke herinneringen heeft opgeleverd.

Na de show zijn we nog wat gaan eten in de binnenstad van antwerpen bij een leuk BBQ restaurant. De mosselpan van de mensen aan de tafel naast ons stonk verschrikkelijk waardoor we er niet langer dan nodig gezeten hebben, we konden door naar ons volgende hotel.

Voor het volgende hotel moesten we een half uurtje rijden, namelijk naar Brussel. We verbleven in hotel van der valk Brussel Airport. Een Airport hotel met Shuttle service en dus een ideale plek om je vliegvakantie te beginnen. Ik had het hotel al geinformeerd dat wij kwamen en dat wij zowel een verjaardag als een jubileum te vieren hadden. Ze zouden de kamer een beetje feestelijk aankleden en een kaart schrijven voor ons. Echter toen wij ons melde bij de receptie om in te checken werden we feestelijk onthaald mer champagne. We waren gast van de maand! We gingen op de foto met 2 vuurwerk spuwende machines welke later op de facebookpagina van het hotel geplaatst is en zijn geupgrade naar een junior suite. We lagen allebei helemaal in een deuk dat dit natuurlijk ons weer moest overkomen, hebben na het bewonderen van de kamer nog een dessertje gegeten in de hotel bar, welke overigens absoluut fantastisch is, en zijn na een lang bubbelbad optijd gaan slapen. De volgende ochtend moesten we er vroeg uit, waarvoor wist Kenneth uiteraard wederom nog niet. Hotel van der valk Brussel Airport is een fantastisch hotel met fantastisch personeel. Al het personeel was vriendelijk en behulpzaam en ze hebben, zoals veel van der valk hotels een uitstekende Airport service. We konden voor een vaste aantrekkelijke prijs een overnachting inclusief ontbijt boeken, een parkeerplek voor maximaal 3 weken en een gratis shuttle tussen het hotel en de luchthaven. Het ontbijt was enorm uitgebreid en voor een ieder was er wat wils. Na het ontbijt vertrokken we met de shuttle naar de luchthaven, dit wist Kenneth immers al maar waar we heen zouden vliegen was nog een verassing. Je stapt vanaf de shuttle heel dichtbij de vertrek hal uit, onze auto stond veilig en gratis geparkeerd in de parkeergarage van het hotel, alles was geregeld.

Eenmaal in de luchthaven kwamen we aan bij het bord wat aangeeft welke incheckbalie we moesten hebben. Ik vertelde Kenneth de vertrektijd zodat hij op het bord naar de bestemming kon zoeken. Hij was blij verrast dat hij ontdekte dat we naar Marrakesh gingen.

We zijn er ondertussen wel achter dat het niet uitmaakt waar wij belanden, wij hebben het overal leuk, simpelweg omdat we met elkaar zijn. Daar maakte ik mij dus geen zorgen over. Ik had een taxi geregeld omdat mij onbekend was hoe het met het openbaar vervoer gesteld was in Marokko. Taxi's blijken erg goedkoop te zijn daar. Voor 15 euro zit je zo 45 minuten in een taxi. We werden bij het hotel afgezet en checkte in. We hadden een kamer voor 3 nachten in Fashion Hotel Marrakesh. Een leuk hotel wat ook echt Marokkaans is ingericht. Bij binnenkomst kregen we hele zoete Marokkaanse thee. Ik had al contact gehad met het hotel om de kamer wat leuker aan te kleden vanwege de speciale gelegenheden die wij te vieren hadden. In de kamer stond dan ook een enorme mooie bos bloemen en rond het bad, op het bed en verder in de kamer waren rozenblaadjes gelegd. De sfeer is gelijk gezet dan natuurlijk!

Een van de dingen die ik geleerd heb in mijn relatie met Kenneth is het loslaten van de controle. Iets waar ik vroeger enorme moeite mee had, en bij sommige mensen nog steeds wel graag de controle heb. Ik kan dit bij hem bijna volledig loslaten. Handig genoeg vind Kenneth het net zo leuk als ik om voor reisleider te spelen en zoekt hij gelijk bij aankomst allerlei leuke plekken en restaurantjes op. We bekijken het hotel en het zwembad op het dak(!) waarna we lekker een rondje lopen in de stad. 

Ik had verwacht dat het misschien ongemakkelijk zou zijn voor een westerse vrouw om in Marrakesh rond te lopen. Ik had uiteraard rekening gehouden met de kleding die ik mee had genomen, puur alleen al om de cultuur van het land waar ik naartoe ga niet te beledigen. Ik vind het heel erg belangrijk om te beseffen dat ik ervoor gekozen heb een land te bezoeken en dat niemand mij gevraagt heeft dat te doen. Hierdoor vind ik het dus belangrijk om je aan te passen aan de gebruiken van het land in kwestie. Echter was dit toch wel een verassing. Vrouwen met lichamen als menig kardashian dochter gehuld in leggings en crop tops waren geen uitzondering op de straat, en voor zover ik kon zien, ging het hier niet om toeristen maar om locals. Toch vond ik het prettig mij wat meer bedekt te kleden, ook omdat je gedurende de dag op verschillende plekken komt en soms ook in wat oudere delen terecht komt waar toch iets meer op je gelet word als je er half naakt bijloopt. 

Kenneth en ik hebben heerlijk gegeten in Marrakesh en bijna de hele stad per taxi ontdekt. Taxi is enorm goedkoop. Uiteraard moet je zorgen dat je contant geld opgenomen heb aangezien ze de Dirham hebben. 1 euro is ongeveer 10,80 dirham. 50 dirham voor een taxirit is heel normaal. Geen moeite doet met openbaar vervoer of lange stukken lopen in de brandende zon dus.

Een van de hoogtepunten vond ik de markt, zowel overdag als savonds is de sfeer daar erg leuk. Toeristisch, maar absoluut de moeite. Overdag zijn we ook de straatjes achter de markt ingelopen. Hier vind je allerlei winkels met toeristische maar ook hele lokale traditionele spullen. Nep merk artikelen zijn hier in overvloed, maar ik verbaasde mij over de kwaliteit van deze artikelen. Ik ben er geen expert in maar ik vond het er goed uitzien, zeker voor de prijzen die gevraagd werden. Zoals in veel arabische landen in afdingen heel erg normaal. Ze proberen altijd 5 of 10 meer te vragen dan je uiteindelijk ervoor kan betalen. Ik ben hier niet goed in maar Kenneth wel, kortom die mag lekker het woord doen, terwijl ik me doodschaam als hij voor 10 dirham een shirt van een verkopen op straat koopt, hij vroeg eerst 100 dirham, wat ik al goedkoop vond. 

Op de 2e avond zijn we een jeeptour in de woestijn gaan doen. Ik heb dit al 2x eerder gedaan in Dubai en herkende veel dezelfde dingen in de folder hierin. Ik wist zeker dat ook Kenneth dit super leuk zou vinden. Voor ongeveer 40 euro p.p. word je opgehaald door een 4x4 auto. Na nog wat stops langs anders hotels om nog meer mensen op te pikken rij je in een klein uurtje richting de woestijn. Hier is een tentenkamp opgezet waar je allerlei activiteiten kan doen tegen een meerprijs zoals quad rijden, kameelrijden en andere activiteiten. Ook kun je henna laten zetten (bij de prijs inbegrepen maar een fooi word op prijs gesteld), en shisha-pijp roken. Wij hebben alleen de 4x4 tour geboekt en gaan dus een stukje crossen in de 4x4 auto en zien het begin van de zonsondergang van een prachtige rots waar we mooie foto's maken met behulp van de chauffeur van de auto. Na terug te zijn gekomen in het tentenkamp en een tijdje wat te hebben gedronken worden we de overdekte tent in geroepen samen met alle andere toeristen. Daar worden we met nog 2 stellen aan een marokkaans ingerichte tafel gezet en krijgen we heerlijke maaltijden te eten. Tijdens het eten word er voor muziek en dans entertainment gezorgd met o.a. een buikdans act. Dit maakt de avond absoluut compleet.

Savonds zijn we terug gegaan naar de markt. Net als in veel warme landen leeft de avond hier het meeste. Het is veel drukker overal wat te doen, te koop of te eten. Ook kun je merken dat wij niet de eerste hollanders zijn die deze markt bezoeken. Zodra ze aan ons horen of zien dat we nederlanders zijn komen de uitspraken als ''kijken, kijken, niet kopen'' en ''goedkoper dan de Lidl'' ons ten oren. We hebben helemaal gevouwen gelegen door deze uitspraken, want wees eerlijk, die verwacht je even niet van een Marokkaanse koopman. Waar ik even moeite mee had was de aapjes aan een halsband, sommige met een jurkje of ander pakje aan. Ik vind dit al snel zielig maar weet ook dat ik mij in sommige gevallen iets anders moet opstellen tegenover dit soort zaken. Iemand die zijn of haar katten altijd buiten laat vind het weer zielig dat mijn kat nooit buiten is geweest. Het is maar net wat je gewend bent en vanuit welke hoek je dingen bekijkt. Ook in dit geval. Na het aandachtig bekeken te hebben vanaf een terasje met een broodje zag ik dat, in ieder geval de heren die ik ermee gezien heb, wel erg lief waren voor hun aapje. Zoals wij ook met onze honden omgaan, zo gingen zij om met hun aapje. Natuurlijk verdienen zij geld met deze dieren maar ik had niet het idee dat ze slecht voor de diertjes waren. Zeker weten doe je dit natuurlijk nooit. Waar ik wel enorm van schrok was de slangen in manden op die markt. De eerste keer dat ik deze zag stond ik er nog maar 2 meter van vandaan en sprong ik dan ook bijna op Kenneth zijn nek. Ik ben geen grote fan van slangen en zeker niet als ik het niet verwacht.

De laatste avond zijn we naar een super leuk kleinschalig dak restaurantje gegaan. Dit heb je in Marrakesh veel. Mensen zetten een bord onderaan de trap van de ingang van hun woning met daarop de naam van het restaurant en wat gerechten. Als je er niet op let valt het nauwelijks op. Kenneth had dit natuurlijk alweer uitgezocht en tussen alle drukke winkels liepen we een smalle hoge deur door en de trap op omhoog. Je heb werkelijk geen enkel idee waar je terecht komt maar eenmaal bovenaan kom je bij een klein dakterassjes waarvandaan je meerdere exemplaren daarvan kunt zien. Ongeveer. tafeltjes met elk 2 stoeltjes vullen het dakterras. Heerlijk traditioneel Marrokaans eten kun je hier bestellen. Het uitzicht van Marrakesh by Night is ongelooflijk mooi en romantisch, ook het eten is net als de taxi's voor onze begrippen alles behalve duur, en goed van kwaliteit. Ook de bediening is erg vriendelijk. 

De volgende dag vertrekken wij al om 5 uur sochtends naar de luchthaven per taxi. Onze korte vakantie zit erop maar we zullen zeker nog een keer terugkeren naar Marokko. Al is het alleen maar om 1 van die prachtige resorts te bezoeken die we hebben gezien onderweg naar de woestijn.

 

Stay Tuned... To be Continued....