24. jan, 2020

Kerst in Praag

Afgelopen kerst zijn wij naar Praag geweest, dat wil zeggen 2 weekenden vóór kerst,

2 jaar geleden zijn wij, toen we elkaar net aan 4 maanden kende en nog niet officiëel een relatie hadden een weekend naar Budapest geweest. We hebben elkaar hier super goed leren kennen en de liefde voor stedentrips samen maken is toen zeker ontstaan alsmede de liefde voor elkaar.

Om dit nogmaals over te doen zijn we dit jaar in dezelfde periode naar Praag geweest. Praag is net als Budapest een super leuke stad om heen te gaan tijdens de feestmaand december. Overal vind je kraampjes in een soort skihut achtige stijl en de hele stad is aangekleed met kerstversiering en verlichting. Het is minder druk en chaotisch dan bijvoorbeeld Londen of Parijs en minstens zo mooi!

We hebben via een Prague card een hele hoop mooie dingen gezien. Deze kaart koop je voor ongeveer € 60,- euro voor 3 dagen en geeft je toegang tot heel veel toeristische attracties zoals een hop-on-hop-off bus service, een rondvaartboot en talloze musea. Omdat dit alles inclusief is loop je sneller ergens gewoon even in en kom je juist te leukste dingen tegen.

In Praag vind je heel veel musea met een Joodse achtergrond en oude synagogen. Dit vinden wij beide enorm interessant en prachtig om te zien. Je leert weer een andere kant van de ó zo bekende geschiedenis kennen en je staat weer even stil bij hoe het ooit is geweest en zomaar weer zou kunnen worden, toch?

Praag is geen dure stad, het is er ook niet extreem maar prima vergelijkbaar met Nederland als het gaat om uit eten gaan en toeristische attracties. Voor het openbaar vervoer kun je ook een all-in kaart kopen waardoor je makkelijker van A naar B reist. Maar lopend kom je ook enorm ver en zie je natuurlijk extra leuke dingen.

Zoals wij in Budapest ook gedaan hadden hebben we een rondvaart gedaan, in de avond. Dit was enorm goed geregeld. We kregen een koek en mochten kiezen uit warme dranken als koffie, gluwein, warme chocolademelk of koude dranken zoals fris, wijn en bier. Dit zat bij de prijs inbegrepen. In een oud ogende sloep, verwarmd met potkachel, zijn we gedurende +/- 1 uur door de wateren van Praag gevaren. Omdat alles dus met lichtjes versiert is ziet dit er enorm leuk uit. Onderweg kwamen we een oever tegen waar mensen kaarsjes op een soort bootjes in het water lieten. We zijn er nog steeds niet helemaal uit wat hier nu precies de reden achter was en ook de kapitein van de rondvaart wist dit niet te vertellen helaas. Maar het was zeker niet minder mooi daardoor.

We verbleven in een hotel praktisch midden in het centrum. Wij kiezen altijd een semi luxe hotel wat vooral centraal gelegen ligt bij openbaar vervoer (bij voorkeur Metro) in de buurt. Wij verbleven uiteindelijk in een soort zijstraat van de grote hoofdstraat waar ook het grootste museum aan ligt. Stripclubs en lingerie winkels waren in die straat geen uitzondering maar juist dit heeft dan wel weer zijn charme. Helaas hebben we niet de gelegenheid gehad om hier even binnen te kijken. Dat bewaren we voor de volgende keer :)

Wat voor ons vooral het hoogtepunt is tijdens een stedentrip als dit is gewoon het feit dat wij, zoals wij dat noemen, even helemaal in onze bubbel zitten. We eten lekker, lopen veel en zien veel dingen, maar het belangrijkste van alles, we zijn  even helemaal van elkaar, zonder andere zaken die we altijd maar moeten doen. Geen werk, geen huishouden, geen boodschappen of sociale verplichtingen. 

Ik kan Praag dan ook absoluut aanraden voor een stedentrip van 3 á 4 dagen.

Stay Tuned... To be Continued...