Travel

21. jun, 2019

Direct na mijn terugkomst uit Japan hebben Kenneth en ik een weekendje Geneve gepland. In de eerste instantie om gewoon even weg te gaan, op de 2e plaats omdat we hele goedkope vliegtickets hadden gevonden. En dat was maar goed ook, want jeetje wat is dat een dure stad. We hebben in 2 dagen bijna net zoveel uitgegeven als in 4 dagen in elke andere stad, en het enige wat we gedaan hebben in sightseeing en eten. Gelukkig waren de vliegtickets heel goedkoop en ook het hotel niet al te duur. Geneve is wel een stad waar ik naar mijn mening aan 2 dagen genoeg tijd heb. Het is leuk om er rond te lopen, een aantal (toeristische) bezienswaardigheden te zien. Er zijn vele dure winkels te vinden en ook de variatie in restaurants in indrukwekkend. We hebben dan ook heerlijk gegeten en een hele hoop gelopen. 

In de stad loop je door veel leuke kleine en smalle straatjes. Er zijn veel straten die omhoog en naar beneden lopen dus #legday kun je hier wel gebruiken. Ondanks dat alles behoorlijk prijzig is zijn er ook zaken heel goed en voordelig geregeld voor toeristen. Zo kun je in de aankomsthal van het vliegveld een gratis een bonnetje trekken om met het openbaar vervoer naar het centrum te gaan. Dit is een klein stukje met in ons geval de bus. Ik vind dit erg goed geregeld aangezien je hier in het stukje schiphol-amsterdam al snel 10 euro voor kwijt bent als je met z'n 2e bent. Daarnaast kun je bij het toeristen informatiepunt een GenevePas kopen. Voor een paar tientjes kun je met deze pas onbeperkt reizen met het openbaar vervoer binnen de stad waardoor je zo van tram naar tram stapt en op efficiente wijze je kan verplaatsen. De trams rijden heel vaak en optijd. Wanneer je google maps gebruikt als navigatie is dit prima te doen op het gebied van openbaar vervoer. Met deze zelfde GenevePas kun je ook veel bezienswaardigheden als musea bezoeken. Je kunt hier zo mee door lopen en krijgt vaak nog een folder of plattegrond mee bij de ingang. Het Natuur Historisch Museum is zelf voor de niet stoffige types onder ons leuk om te bezoeken, ook als je met kinderen de stad bezoekt. Er staan veel opgezette dieren of nagemaakte exemplaren om zo de gegeven feiten over de dieren goed te kunnen begrijpen. Dit is erg leuk en indrukwekkend en daarnaast leent het zich goed voor het maken van leuke foto's en selfie's. Een tochtje met het toeristentreintje, HopOn-HopOff bus  of rondvaartboot langs de fontein zit ook inbegrepen bij deze Pas en zijn allemaal absoluut de moeite waard.

Wij verbleven in het NH hotel van Geneve, dit hotel kan ik absoluut aanraden. Het is 1 van de minder dure hotels in de stad maar met uitstekende kwaliteiten. Mooie ruime kamers en goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer. Daarnaast kun je te voet vanaf het hotel het centrum bereiken. Let wel op bij dit hotel. Het ontbijt word je aangeboden voor het enorme bedrag van 34 euro p.p. Bij ons werd echter aangegeven dat omdat het zondag was het 17 euro p.p. was. Echter heb ik het idee dat ze dit zo bij iedereen brengen waarbij de reactie van 34 . euro p.p. nogal afkeurend is. Vervolgens proberen ze bij het ontbijt zelf het nogmaals te vergeten voor 34 euro p.p. waarna je zelf moet aangeven dat je bij de receptie 17 heb afgesproken. Vervolgens word het dan op een communicatieprobleempje gegooid (ze spreken immers frans in Geneve) en kan het toch wel voor 17 euro. Let hier dus goed op. Het ontbijt is wel goed in het hotel en compleet genoeg. Jammer is wel dat aan het einde van het ontbijt de dingen die op waren niet meer werder aangevuld. Wil je dus uitslapen dan kan het zijn dat je het met iets minder aanbod moet doen.

Tot zover ons Geneve.

 

Stay Tuned... To be Continued...

16. mei, 2019

De afgelopen 2 weken heb ik samen met mijn vader in Japan doorgebracht. Na 4 jaar geleden in 2015 in dezelfde periode 5 dagen Tokyo te hebben bezocht wilde we eigenlijk allebei wel meer van dit fantastisch mooie land zien. 

Op 29 april vertrekken we einde van de ochtend naar de luchthaven. Mijn vriend brengt ons weg met mijn auto. We vliegen om 15:00 uur. Na mijn vriend gedag te hebben gezegd (oke het is maar 2 weken maar toch!) vertrokken we volledig op schema met KLM richting Narita Airport Tokyo. We hadden extra beenruimte bijgeboekt en dit is wel heel erg prettig op een vlucht van rond de 11 uur. In Japan is het tijdverschil +7 uur. Dat wil zeggen dat wij de volgende dag in de ochtend lande omstreeks 8 uur sochtends. Omdat wij, via personal Touch Travel, ook een Japan Rail Pass hadden geboekt, moesten we eerst op de luchthaven deze verzilveren en ''activeren''.

Na een korte wachtrij krijgen wij de Japan Rail Pass met validatie stempel erop overhandigd. We kunnen nu 14 dagen lang onbeperkt reizen op alle treinen die onder JR (JapanRail) vallen. Dit is het grootste gedeelte van het openbaar vervoer op rails, dus trein en metro, en soms zelfs ook bussen en boten. We reizen met de pass naar Kamata, een wijkje net buiten het centrum van Tokyo. Ook in Tokyo geld net als in Parijs en Londen dat echt in het centrum van de stad zitten bijna niet te doen is. Het is vaak extreem duur, niet hoger in kwaliteit en erg luidruchtig en druk. Kamata is 3 haltes verwijderd van Tokyo Centraal station en aan reizen met de metro en trein ontkom je eigenlijk in geen enkele grote stad als je het mij vraagt. Ons hotel bevind zich 1 straat van het station vandaan. Omdat je natuurlijk in Japan buiten Europa bent kun je je internet op je mobiele telefoon niet binnen je bundel gebruiken. Sterker nog, de prijzen van het gebruiken van internet maar ook van bellen en SMS is erg hoog en dus ook sterk af te raden. Gelukkig loopt Japan erg voor op het gebied van WiFi, en beschikt dan ook nog eens bijna overal over hele hoge kwaliteit WiFi. Elk station, bijna elke trein en bijna elke wijk heeft wel een WiFi netwerk. De truc die ik snel ontdekte is om je navigatie in te stellen wanneer je Wifi heb. Vervolgens draait je Google-Maps op je GPS verder en onthoud hij de route die je heb ingesteld zonder internet verbinding. Dit heeft ons de hele vakantie een hoop gebracht.

Ondanks dat het hotel nog geen 500 meter bij het station van Kamata af lag was het fijn dat we wisten welke kant we op moesten. Eenmaal in het hotel Grand Park PX Tokyo aangekomen was het nog vroeg en konden we nog niet de kamer betreden. Dit kon echt pas om 14:00 uur. We hebben onze bagage achter gelaten in het hotel en zijn de buurt gaan verkennen. Al snel vonden we in het kleine maar leuke winkelstraatje een leuk koffietentje waar ook gegeten kon worden en tot mijn vader zijn grote blijdschap een rokersruimte met zitgelegenheid aanwezig was. We hebben daar een bord pasta besteld en deze lekker opgegeten. Omdat we beide een nacht hadden doorgehaald in het vliegtuig en het natuurlijk een +7 tijdverschil is zijn we vroeg naar bed gegaan. De volgende dag hadden we een dag in Disney Tokyo gepland en daar wilde we wel fit voor zijn natuurlijk. 

De volgende ochtend genieten we van een klein maar goed traditioneel ontbijt in het hotel. Voor slechts een paar euro omgerekend kun je vaak al goed ontbijten in hotels in Japan. Je vind hier zaken als vis en rijst die voor Europese begrippen natuurlijk wat ongebruikelijk zijn. Echter wen je hier snel aan. De roerei is soms voor onze smaak iets te ''nat'' en rauw en laten we dus soms even staan.

 

Ondanks dat Disney Tokyo goed te vergelijken is met andere Disney Parken in de wereld merk je nog steeds echt dat je in Japan bent. Bij aankomst in het park in MainStreet staan er rijen met personeel ons vriendelijk en op echt japanse vriendelijk en vrolijke manieren ons te begroeten en zwaaien ze naar ons. Dit zie ik ze in frankrijk zeker niet doen. Wat ons gelijk opvalt is de parade die al snel van start gaat zodra we binnen zijn. Deze is toch ook echt wel Japans met fellere kleuren en een deuntje die de rest van de dag zeker in je hoofd blijft zitten. Rookruimtes zijn er wel in het park maar weinig en enorm verdekt opgesteld aan de achterzijde van een gebrouw te bereiken via een smal steegje. Dit is waarschijnlijk om het roken zo min mogelijk in het zicht te laten gebeuren van andere mensen maar vooral kinderen. 

Roken word in Japan nóg minder flexibel toegestaan dan in Nederland. Op straat zijn veel verboden voor roken op de stoep en zijn er overal speciale rookgebieden ingericht net als dat wij dat op het peron van de treinstations gewend zijn. Ook word op veel plekken een meeneemasbakje verplicht gesteld bij roken in het openbaar. Dit een simpel alluminium envelopje die je als asbakje kunt gebruiken. Dit is een goede oplossing vind ikzelf.

We verbleven 4 nachten Kamata en hebben erg veel gezien in en omTokyo. We zijn bijvoorbeeld ook met de trein naar Mount Fuji geweest. Omdat het nog geen hoogseizoen was en wij maar tot zaterdag in Kamata verbleven reed er geen bus naar de berg zelf. Dit gebeurd alleen in hoogseizoen en in het weekend buiten het hoogseizoen. We hebben een groot stuk gelopen in het dorpje, waar het erg rustig was, en hebben continue de heilige berg voor ons gezien. Bij een kleine lunchroom hebben wij een heerlijke sandwich gegeten en wederom mocht mijn vader binnen roken, er werd direct een asbak op tafel gezet. De tegenstijdigheid op het gebied van roken is in Japan erg bijzonder. Hier later meer over.

Ook zijn we in het centrum van Tokyo geweest waar bijvoorbeeld de ''elektronica wijk'' te vinden is. Hier vind je veel winkels met allerlei elektronica maar ook heel veel speelhallen. Ondanks dat Japan enorm voor loopt op het gebied van spelcomputers en home entertainment worden de speelhallen in Japan enorm goed bezocht. Pachinko hallen zijn een apart soort speelhallen waar alleen het spel ''Pachinko'' gespeeld word. Zelfs voor mijn vader, iemand die meer dan 25 jaar met speelautomaten gewerkt heeft, is het onduidelijk wat precies het doel van het spel is. Ja zoveel mogelijk metalen balletjes winnen voor geld, maar hoe je dit doet is niet echt duidelijk. Het geluid in deze hallen in oorverdovend en wij kunnen dan ook niet begrijpen dat de meeste mensen hier urenlang kunnen doorbrengen.

Op de 4e dag van onze reis hebben wij een bezoek gebracht aan Mount Fuji. Dat wil zeggen we hebben hem in de verte zien liggen in het plaatsje waar het station Gotemba voor het bezoeken van deze legendarische berg zich bevind. Om echt op of aan de voet van de berg te komen moet je een busverbinding hebben die ten tijden van ons bezoek helaas niet reed op een doordeweekse dag. Maar zelf het zien van de berg aan het einde van de lange weg tussen het station en de berg was voldoende om ook dit op mijn bucketlist te kunnen afvinken. Op de weg aan de berg vind je allerlei kleine tempels en huizen. De cultuur is hier goed zichtbaar. Bij een klein traditioneel zaakje om een kopje koffie te drinken. Omdat we ook wel trek hadden gekregen bestellen we ook een sandwich. Direct krijgen we een asbak op tafel tot grote vreugde van mijn vader en krijgen we warme vochtige doekjes om onze handen mee op te frissen. 

Eenmaal terug in Kamata gaan we sushi eten bij een zaakje dichtbij het hotel. Aan een lopende band schieten blaadjes met verschillende gerechten voorbij. Je kan op een tablet aangeven wat je wil en dan komt het naar je toe of je pakt gewoon wat er voorbij komt. De sushi is absoluut niet duur, ookal is het a la cart, en aan het einde worden het aantal bordjes in rekening gebracht. Elk bordje heeft een eigen kleur en dus eigen prijs. 1 Yen = 0,008 euro.

Die avond bezoeken we ook nog het TokyoTeleport reuzenrad. Hierdoor zien we een groot gedeelte van dat stadsdeel vanuit de hoge hoogste van het reuzenrad.

De 5e dag van onze reis vertrekken wij uit Kamata en gaan wij met de hoge snelheidstrein genaamd Shinkansen naar Kanazawa. In deze trein verbaas ik mij over meerdere zaken, 1 ervan is de hygiëne van het toilet aan boort van de trein. In nederland ben ik toch altijd wel een heel vies toilet gewend in de trein maar hier is deze al net zo van alle gemakken voorzien en schoon als overal anders waar we gewend zijn. Ik moet even denken aan wat een japanner wel niet moet denken als hij in zo'n vies staand toilet in frankrijk of italië terecht komt. Bijna alle toiletten in japan beschikken over een ''sproeifunctie''. Dit klinkt misschien wat gek als je dat niet gewend bent maar eigenlijk is dit natuurlijk heel erg hygiënisch.  De treinreis duurt 3 uur en is letterlijk helemaal naar de andere kant van Japan.

Eenmaal aangekomen in Kanazawa checken we in in het Daiwa Roynet Hotel, wederom op slechts een paar minuten lopen vanaf het station. Het hotel bevind zich tegenover een groot warenhuis met een bioscoop en restaurant etage op de bovenste etage. We besluiten op de bovenste etage wat te eten. Het is een soort shop-in-shop concept waarbij er veel verschillende restaurants op 1 etage zijn gevestigd. Je kan er van alles eten en voor elk gerecht is een neppeplastic versie gemaakt voor in de vitrines. Dit is erg handig als je wilt weten wat je krijgt als je iets besteld. Tijdens een rondje door de straten van Kanazawa zien we een winkel in wit en bruingoed waar de koelkasten ed. gewoon buiten op de stoep staan. Echter is de winkel, en alle andere winkels in de straat al lang gesloten. Dit kan dus gewoon in Japan, weinig criminaliteit.

We lopen wat rond en nemen de bus door de stad en zien allerlei leuke bezienswaardigheden waaronder KanazawaCastleGarden. Een prachtig en inmens groot park met mooie typich japanse architectuur. Je kan goed zien dat er vaak evenementen worden georganiseerd, in het weekend vooral, zoals nu ook het geval is. Ook komen we in een oude GeishaWijk waar we tegen iemand aan lopen met 3 prachtig Shiba Inu honden. Ze trekken snel veel bekijks en maken ook wat foto's. Wat ons opvalt wanneer we door de straten van deze oude japanse dorpjes lopen is dat de brievenbussen maar liefste 4x per dag geleegd worden op doordeweekse dagen, 3x op zaterdag en 2x op zon- en feestdagen. We hebben het hier over brievenbussen die in dorpjes staan waar je misschien 1x per 10 minuten een mens of auto voorbij ziet komen. Hoe kan het toch zo zijn dat wij dit soort zaken niet zo kunnen regelen en Japan wel. Dit soort zaken laten je erg aan het denken zetten. We bezoeken ook het drukste kruispunt Shibuya van Tokyo waar per keer wel 2500 mensen oversteken. Dit geloof je niet als je het niet met je eigen ogen heb gezien.

De volgende dag gaan we naar Takayama. Dit keer met een '''normale'' trein. De treinen zijn soms heel erg oud, máár werken nog steeds en zijn er niet minder schoon op. Nergens zie je vandalisme in de trein, geen stukkende bekleding of bekladdingen te vinden. Wat zo leuk is in de meeste treinen en Shinkansen in Japan is dat je de stoelrijen kan omdraaien. Hier ontstaat gelijk de grote hoeveelheid beenruimte omdat de rij dus volledig om zijn as moet kunnen draaien. Hierdoor kun je met 4 personen bij elkaar zitten maar ook zorgen dat je niet achteruit rijd. 

We komen begin van de middag aan in Takayama. Een klein bergdorpje die wij via een treinreis door een prachtige vallei hebben bereikt. We verblijven in CountryhotelTakayama. Alle hotelkamers in Japan zijn vrij klein en de badkamers zijn nog kleiner. Voor grote nederlanders als wij is dit nog wel eens een beetje behelpen maar aan de andere kant heeft dit ook wel zijn charmes. We gaan een rondje lopen met het idee om daarna even wat te gaan eten. We krijgen echter halverwege een enorme regenbui op ons hoofd. Opzoek naar een restaurant wat rond 18:00 opengaat komen we maar weinig tegen. De meeste gaan pas tussen 19:00 en 19:30 tegen. Dan komen we een wat groter restaurant tegen waar je zelf je vlees en groente kan grillen op een soort gril middenin je tafel. Wederom natuurlijk weer super leuk en bijzonder en we besluiten dit te doen. De volgende dag schijnt gelukkig de zon weer goed in Takayama en lopen we door een paar van dezelfde straten als de avond ervoor. Hoe iets er anders uit kan zien wanneer de regen verdwijnt en de zon doorkomt. We bezoeken het openluchtmuseum wat een indrukwekkende kijk geeft op een oude militaire barak. Voor een kleine vergoeding van een paar euro mag je dit museum betreden en het is absoluut de moeite waard. Ondanks de zon buiten is het in de barakken enorm koud. Voordat je naar binnen gaat moet je je schoenen meenemen in een daarvoor bestemd plastic zakje. En wie denkt dat dat wel heel slecht voor het milieu is, de plasticzakjes worden gewoon weer opnieuw gebruikt nadat je het museum verlaat.

De volgende dag vertrekken we uit Takayama via Nagoya richting Kyoto. De bullittrain brengt ons hier weer super snel. Kyoto is een grote stad in Japan. Heel toeristisch en dit is ook goed te merken aan de prijzen voor ontbijt in het hotel, de inrichting van het hotel maar ook aan de prijzen van andere zaken als bustours en restaurants. Waar we eerder een paar euro betaalde voor een bustour waren de prijzen nu soms wel 10x zo duur. We bezoeken de KyotoTower. Tijdens onze vorige reis hebben wij ook de TokyoSkyTower bezocht dus deze kon natuurlijk niet ontbreken. Bovenin de toren kun je over heel Kyoto uitkijken. In deze toren bevind zich onderandere meerdere restaurants maar ook een hotel en een uitkijkdek. We verblijven in het Hotel APA Kyoto-Ekimae. We komen erachter dat Ekimae iets in de richting van station betekend. Het hotel is het meest luxe tot nu toe. Er hangt een enorme TV boven een voor japanse begrippen groot 2 persoonsbed en het bed slaapt werkelijk heerlijk. In alle hotels is de klimaatcontrole perfect op orde. Je kan zelf goed instellen hoe warm je wil dat het in je kamer is en ook het licht en hoeveelheid opladers en stopcontacten is perfect geregeld. Je kan merken dat ze hier in Japan meer mee bezig zijn. We gaan op pad, het oudere deel van Kyoto in. We besluiten alles lopend af te leggen wat lopend af te leggen is vandaag omdat bijna alle bezienswaardigheden zo dichtbij elkaar liggen. Het ene gebouw is nog mooier dan het andere en ook de parken die tegenkomt zijn prachtig. We hebben de bloesemperiode net gemist maar alsnog zijn de parken wonderbaarlijk mooi. We bezoeken de NishikiFoodmarket. Een markt die doet denken aan de beverwijksebazar met allerlei verschillende kraampjes en winkels. De geuren van de vis en gedroogde vlees priemen overal doorgeheen. Alle kleuren zoals je die bij Japan vaak tegenkomt schitterend tegen elkaar aan. We komen bijvoorbeeld een snoopy winkel tegen maar ook een disneywinkel. Op straat kom ik een meisje tegen dat tegen een zelf te bepalen vergoeding een naam of tekst in het Japans opschrijft op traditionele wijze. Ze spreekt goed engels en ik vraag of ze mijn naam en die van Kenneth met love ertussen kan maken. Dit doet ze en het resultaat is prachtig. Ook verteld ze wat de tekens die onze namen maken afzonderlijk van elkaar betekenen. We bezoeken veel bezienswaardigheden waaronder de ''rode poorten'' in Fushima Inari. We komen ook een begraafplaats Shimoyamocho tegen op een heuvel die we wel met veel moeite even moesten beklimmen. Het is een grote toeristische trekpleister en dit is te merken want het is er super druk met toeristen maar ook met scholieren. De volgende dag gaan we naar het Kyoto Railway Museum. Mijn vader wilde dit heel graag zien maar achteraf vond ik het ook wel heel erg leuk om te zien. Hier zie je allerlei soorten treinen en de groei die Japan heeft doorgemaakt tot o.a. de Shinkansen zoals ze die nu kennen. Het is een leuk museum waar ook veel scholieren een bezoek brengen. We komen 2 schoolmeisjes van 14 jaar oud tegen die ons graag wat vragen willen stellen over wat wij van Japan en de Japanse cultuur vinden. Leuk is dat de jonge generatie al vaak erg goed engels spreekt, zo blijkt nu ook weer. Ze vinden het grappig dat wij de cultuur zo netjes en schoon vinden en dat dat echt iets is wat ons opvalt. Ze maken nog even een foto van ons en dan ronden wij ons bezoek af door nog even naar het diorama te kijken. Dit is een marquette van een treinen en sporenstelsel. We komen halverwege de presentatie erachter dat het geen bandje is die het commentaar doet maar werkelijk een persoon met microfoon. Dit soort zaken maken echt het verschil tussen Japan en misschien wel de rest van de wereld.

Op een treinreis van ongeveer 1 uur afstand bevind zich NaraPark. NaraPark staat bekend om de vrijuit lopende herten overal. Je verwacht dan een soort haarlemmerhout achtig gebied met hier en daar een hert, maar niks is minder waar. Overal waar je kijkt lopen herten. Op straat, op de weg, op de stoep en zelfs soms op terassen en lopen ze zomaar door de ingang van een winkel. We kijken onze ogen uit en maken natuurlijk heel veel foto's en filmpjes van deze prachtige beesten. We besluiten wat te gaan eten in de buurt van het treinstation en komen bij een klein pizza restaurant uit. We hebben allebei wel zin in italiaans en eten hier, wederom voor een super lage prijs. Het verschil van Kyoto centrum en dan zo'n buitenwijk als Nara is ongelooflijk. Op het station van Kyoto terug aangekomen valt onze ook op een bord ''SkyGarden''. We nemen de 5 roltrappen naar boven en vinden helemaal bovenin de stationshal inderdaad een SkyGarden. Hier kunnen mensen gewoon rustig zitten en wat lezen o.i.d. Ook bevind er zicht een winkelcentrum tegen het station aan die je vanaf de skygarden kunt betreden.

De volgende dag reizen we door naar Osaka. Zonder dat we het wisten hadden we plaatsen in de ''greencar'' van de trein. De Greencar is een soort 1ste klas wagon van de shinkansen treinen. Dit houd in nog meer beenruimte en luxere stoelen. Helaas duurde de treinreis maar kort. Vanuit Osaka reizen we per ''gewone'' trein door naar MountKoya. Een berg zoals de naam al zegt met talloze tempels erop. Via een oude trein reizen we door de vallei en langs de bergen. Eenmaal op het laatste treinstation aangekomen moeten we nog 1 stukje met de kabelbaan. Een enormstijle kabelbaal die eigenlijk de hele treinlading aan mensen bovenop MountKoya zet. Eenmaal boven verbazen wij ons weer over de infrastructuur van dit land. Zo'n klein dorpje in zo'n enorme uithoek en toch gaat er elke zoveel minuten een bus en is er een loket waar ze een speciaal kaartje hebben, voor toeristen, in het engels, met alle grote tempelhotels erop. We slapen deze nacht in een tempelcomplex. 1 van de honderden die zich op MountKoya bevinden. We moeten onze schoenen bij de entree achterlaten en worden door een echte monik naar onze kamer gebracht. We hebben, komen we later achter, een van de luxere kamers met eigen badkamer. We slapen maar 1 nacht in deze tempel maar het is absoluut de moeite waard. Onze kamers, die naast elkaar liggen, grenzen direct aan de practige japanse tuin. Om 18:00 worden we verwacht voor het eten. We eten op een kussen op de grond een traditioneel monikken maaltijd. Monikken eten 100% veganistisch. Er word door 1 van de monikken uitgelegd wat we precies te eten krijgen. Het is natuurlijk niet wat wij gewend zijn maar ik kon het nog best waarderen. Mijn vader was iets minder enthousiast over het eten maar vond het alsnog wel een leuke ervaring. Er word ons verteld dat er een prachtige toren is die savonds nadat het donker word mooi verlicht word. We krijgen een foto te zien en besluiten na het eten de toren te gaan zoeken. Door het dorp komen we allerlei mooi gebouwen tegen. Ondanks de vele toeristen zijn er maar weinig mensen op straat. We komen helemaal tot rust tijdens de wandeling door Koya. Na ongeveer 20 minuten lopen komen we bij een soort park waar inderdaad ook de besproken toren staat. We kijken onze ogen uit en verbazen ons over dat dit zo zonder hek of beveiliging er zo mooi bij kan blijven staan. Wederom geen vuil, geen bekladdingen en geen vandalisme. De volgende dag beginnen we onze dag met het bijwonen van het ochtendgebed. Een bijzondere gelegenheid om mee te maken. Als gast van de tempel mag je wat activiteiten mee doen, wij besluiten dat niet te doen maar kijken hoe het gebed in zijn werk gaat. Na het minstens zo bijzondere ontbijt als het diner van de vorige avond maken we dezelfde wandeling naar de toren nog een keer. We willen deze ook wel graag in daglicht zien. De sfeer is totaal anders en minder magisch. Maar de grote van het park en de gebrouwen des te meer zichtbaar.

Na uitgecheckt te zijn en onze bagage opgehaald te hebben nemen we de bus weer terug naar de kabelbaan. Deze brengt ons weer terug naar het station om vervolgens weer verder te reizen naar Hiroshima. Hiroshima is bekend door de atoombom aanval in 1945. We verblijven in het APA hiroshima hotel. We zoeken even een wasserette op om onze kleding te wassen aangezien helaas alleen het eerste hotel deze faciliteit in het hotel had zitten. We eten wat bij een superklein italiaans restaurantje om de hoek bij ons hotel. Het lijkt een omgebouwd studio appartementje maar de kwaliteit van het eten en de vriendelijkheid van het personeel (kok en bediening) is weer super. De volgende dag lopen we door Hiroshima en bezoeken we het gebouw wat recht onder de atoombom stond op het moment dat deze afging. Wat 1 atoombom voor uitwerking kan hebben zien we in het HiroshimaMuseum. In dit museum word veel aandacht besteed aan wat voor een impact dit bombardement heeft gehad op de stad en de mensen die er op dat moment leefden. Het is ongelooflijk mooi en emotioneel weergegeven, hier en daar zie je ook mensen een traantje wegpinken. Vooral de impact van de tralingsziekte is erg indrukwekkend. Verder komen we in Hiroshima een speelhal tegen waar we natuurlijk niet weg kunnen zonder een potje mariocart tegen elkaar te spelen. Als je van gamen houd kun je in Japan absoluut je geluk op. We komen zelfs een candypusher tegen. We bezoeken per boot het eiland Miyajima. Een prachtig eiland waar de bekende rode poort in het water staat. Ook hier lopen overal wilde herten in de ronte. Leuk dat we op een andere plek dit nog een keer mochten zien. Ook bezoeken we de ShukeienGarden van Hiroshima. Een prachtig aangelegde tuin met water, schildpadjes, allerlei soorten volgens en een ontelbare hoeveelheid van bloesems, bloemen en bomen. 

 

.............

 

 

 

 

 

16. mei, 2019

Ieder jaar op de verjaardag van mijn vriend verras ik hem met een weekendje weg. Ik zeg ieder jaar maar aangezien we elkaar pas een kleine 2 jaar kennen is dit slechts de 2e keer. Maar ik ben vastberaden het te blijven doen. 

De eerste keer dat was in 2018, toen onze relatie officieel een relatie werd, 1 dag voor zijn verjaardag. We zijn toen naar London geweest met de EuroStar.

Dit jaar wilde ik vorig jaar overtreffen. Hopelijk blijf ik die behoefte niet houden want dan weet ik niet wat ik over 10 jaar moet gaan bedenken :)

Het weekend begon direct uit werk. Mijn vriend wist dat we weggingen en ook hoelang, maar had geen enkel idee waar we heen gingen en wat we gingen doen. Omdat ik de boel graag nog even een verassing laat had ik besloten niet direct een vlucht te nemen naar een bestemming maar meerdere plekken te bezoeken.

Op vrijdag vertokken we dus direct uit werk. Mijn vriend kwam mij ophalen zodat we sneller de weg op zouden zijn. Onze eerste bestemming was Nijmegen, waar ik had gereserveerd in een leuk restaurantje in het centrum, restaurant Karel. Wat ik zo leuk vind aan dit restaurant is dat je zelf je gerechten kunt samenstellen. Na een super lekker 3-gangen diner zijn we naar de Pathe Bioscoop in Nijmegen gegaan voor de film ''the Mule''. Helaas was de film een beetje een tegenvaller maar de bioscoop is daar super! Omringd door een super groot parkeer terrein aan de snelweg vind je de grote Pathe Nijmegen. Ook van binnen is het heel ruim.

Na de film vertrokken we naar Hotel van der Valk Nijmegen, waar ik de hoekkamer geboekt had. Deze kamer heeft een prachtig uitzicht en 2 muren die volledig uit glas bestaan. Ik beloof je dat je de gordijnen zeker niet dicht wilt doen met zo'n uitzicht. In de ochtend hebben wij een heerlijk ontbijt op bed genomen, wat het uitzicht wederom helemaal afmaakte.

Na het ontbijt zijn we uitgecheckt, opweg naar onze volgende bestemming. Deze was Antwerpen. Grappig genoeg hadden we het kort geleden gehad over mijn werkzaamheden voor Cirque du Soleil. Kenneth liet weten dat het hem heel leuk leek om een keer zo'n show te zien. Ik zocht nog iets voor deze dag maar kon helaas niks vinden. 2 dagen voordat we weg zouden gaan begon ik te googlen naar voorstellingen in Belgie aangezien ons 2e hotel daar stond. Al snel kwam ik tot de ontdekking dat Cirque du Soleil in het sportpaleis optrad, exact dat weekend. Ik heb 2, belachelijk dure, maar super goede kaartjes besteld. Het plan was eerst om bij mooi weer te winkelen en bij slecht weer naar de sauna te gaan maar dit was natuurlijk veel leuker. Na een paar uurtjes in Antwerpen te hebben gelopen, waar we samen nog niet geweest waren, stapte we weer de auto in. Kenneth wist nog steeds van niets en reed alleen maar op mijn aanwijzigen, nietsvermoedend naar het sportpaleis. Aangekomen op het parkeerterrein werd en al steeds drukker. Gelukkig stonden nergens borden waar hij uit kon opmaken wat we nu eigenlijk gingen doen en dit bleef zo tot nadat we binnen waren! We volgden de grote mensen massa. Hij probeerde ondertussen op de blaadjes papier in mensen hun handen te lezen waar we naartoe zouden gaan, maar gelukkig lukte dat hem niet. Eenmaal binnen zag hij een banner van Cirque du Soleil en reageerde in de eerste instantie ''hey kijk die spelen hier binnenkort!'' Maar toen zag hij al dat de datum dit weekend was, en vroeg ongelovig, gaan we naar Cirque du Soleil?! Ironisch genoeg was het een voorstelling gebaseerd op de succesvolle film ''avatar'', welke ik nog nooit gezien heb maar kennelijk 1 van de beste films is die hij ooit gezien heeft. De voorstelling was fantastisch en we hadden topplekken op de voorste rij aan de zijkant. We hebben alles super goed kunnen zien en er mocht ook gefilms en gefotografeerd worden, wat natuurlijk leuke herinneringen heeft opgeleverd.

Na de show zijn we nog wat gaan eten in de binnenstad van antwerpen bij een leuk BBQ restaurant. De mosselpan van de mensen aan de tafel naast ons stonk verschrikkelijk waardoor we er niet langer dan nodig gezeten hebben, we konden door naar ons volgende hotel.

Voor het volgende hotel moesten we een half uurtje rijden, namelijk naar Brussel. We verbleven in hotel van der valk Brussel Airport. Een Airport hotel met Shuttle service en dus een ideale plek om je vliegvakantie te beginnen. Ik had het hotel al geinformeerd dat wij kwamen en dat wij zowel een verjaardag als een jubileum te vieren hadden. Ze zouden de kamer een beetje feestelijk aankleden en een kaart schrijven voor ons. Echter toen wij ons melde bij de receptie om in te checken werden we feestelijk onthaald mer champagne. We waren gast van de maand! We gingen op de foto met 2 vuurwerk spuwende machines welke later op de facebookpagina van het hotel geplaatst is en zijn geupgrade naar een junior suite. We lagen allebei helemaal in een deuk dat dit natuurlijk ons weer moest overkomen, hebben na het bewonderen van de kamer nog een dessertje gegeten in de hotel bar, welke overigens absoluut fantastisch is, en zijn na een lang bubbelbad optijd gaan slapen. De volgende ochtend moesten we er vroeg uit, waarvoor wist Kenneth uiteraard wederom nog niet. Hotel van der valk Brussel Airport is een fantastisch hotel met fantastisch personeel. Al het personeel was vriendelijk en behulpzaam en ze hebben, zoals veel van der valk hotels een uitstekende Airport service. We konden voor een vaste aantrekkelijke prijs een overnachting inclusief ontbijt boeken, een parkeerplek voor maximaal 3 weken en een gratis shuttle tussen het hotel en de luchthaven. Het ontbijt was enorm uitgebreid en voor een ieder was er wat wils. Na het ontbijt vertrokken we met de shuttle naar de luchthaven, dit wist Kenneth immers al maar waar we heen zouden vliegen was nog een verassing. Je stapt vanaf de shuttle heel dichtbij de vertrek hal uit, onze auto stond veilig en gratis geparkeerd in de parkeergarage van het hotel, alles was geregeld.

Eenmaal in de luchthaven kwamen we aan bij het bord wat aangeeft welke incheckbalie we moesten hebben. Ik vertelde Kenneth de vertrektijd zodat hij op het bord naar de bestemming kon zoeken. Hij was blij verrast dat hij ontdekte dat we naar Marrakesh gingen.

We zijn er ondertussen wel achter dat het niet uitmaakt waar wij belanden, wij hebben het overal leuk, simpelweg omdat we met elkaar zijn. Daar maakte ik mij dus geen zorgen over. Ik had een taxi geregeld omdat mij onbekend was hoe het met het openbaar vervoer gesteld was in Marokko. Taxi's blijken erg goedkoop te zijn daar. Voor 15 euro zit je zo 45 minuten in een taxi. We werden bij het hotel afgezet en checkte in. We hadden een kamer voor 3 nachten in Fashion Hotel Marrakesh. Een leuk hotel wat ook echt Marokkaans is ingericht. Bij binnenkomst kregen we hele zoete Marokkaanse thee. Ik had al contact gehad met het hotel om de kamer wat leuker aan te kleden vanwege de speciale gelegenheden die wij te vieren hadden. In de kamer stond dan ook een enorme mooie bos bloemen en rond het bad, op het bed en verder in de kamer waren rozenblaadjes gelegd. De sfeer is gelijk gezet dan natuurlijk!

Een van de dingen die ik geleerd heb in mijn relatie met Kenneth is het loslaten van de controle. Iets waar ik vroeger enorme moeite mee had, en bij sommige mensen nog steeds wel graag de controle heb. Ik kan dit bij hem bijna volledig loslaten. Handig genoeg vind Kenneth het net zo leuk als ik om voor reisleider te spelen en zoekt hij gelijk bij aankomst allerlei leuke plekken en restaurantjes op. We bekijken het hotel en het zwembad op het dak(!) waarna we lekker een rondje lopen in de stad. 

Ik had verwacht dat het misschien ongemakkelijk zou zijn voor een westerse vrouw om in Marrakesh rond te lopen. Ik had uiteraard rekening gehouden met de kleding die ik mee had genomen, puur alleen al om de cultuur van het land waar ik naartoe ga niet te beledigen. Ik vind het heel erg belangrijk om te beseffen dat ik ervoor gekozen heb een land te bezoeken en dat niemand mij gevraagt heeft dat te doen. Hierdoor vind ik het dus belangrijk om je aan te passen aan de gebruiken van het land in kwestie. Echter was dit toch wel een verassing. Vrouwen met lichamen als menig kardashian dochter gehuld in leggings en crop tops waren geen uitzondering op de straat, en voor zover ik kon zien, ging het hier niet om toeristen maar om locals. Toch vond ik het prettig mij wat meer bedekt te kleden, ook omdat je gedurende de dag op verschillende plekken komt en soms ook in wat oudere delen terecht komt waar toch iets meer op je gelet word als je er half naakt bijloopt. 

Kenneth en ik hebben heerlijk gegeten in Marrakesh en bijna de hele stad per taxi ontdekt. Taxi is enorm goedkoop. Uiteraard moet je zorgen dat je contant geld opgenomen heb aangezien ze de Dirham hebben. 1 euro is ongeveer 10,80 dirham. 50 dirham voor een taxirit is heel normaal. Geen moeite doet met openbaar vervoer of lange stukken lopen in de brandende zon dus.

Een van de hoogtepunten vond ik de markt, zowel overdag als savonds is de sfeer daar erg leuk. Toeristisch, maar absoluut de moeite. Overdag zijn we ook de straatjes achter de markt ingelopen. Hier vind je allerlei winkels met toeristische maar ook hele lokale traditionele spullen. Nep merk artikelen zijn hier in overvloed, maar ik verbaasde mij over de kwaliteit van deze artikelen. Ik ben er geen expert in maar ik vond het er goed uitzien, zeker voor de prijzen die gevraagd werden. Zoals in veel arabische landen in afdingen heel erg normaal. Ze proberen altijd 5 of 10 meer te vragen dan je uiteindelijk ervoor kan betalen. Ik ben hier niet goed in maar Kenneth wel, kortom die mag lekker het woord doen, terwijl ik me doodschaam als hij voor 10 dirham een shirt van een verkopen op straat koopt, hij vroeg eerst 100 dirham, wat ik al goedkoop vond. 

Op de 2e avond zijn we een jeeptour in de woestijn gaan doen. Ik heb dit al 2x eerder gedaan in Dubai en herkende veel dezelfde dingen in de folder hierin. Ik wist zeker dat ook Kenneth dit super leuk zou vinden. Voor ongeveer 40 euro p.p. word je opgehaald door een 4x4 auto. Na nog wat stops langs anders hotels om nog meer mensen op te pikken rij je in een klein uurtje richting de woestijn. Hier is een tentenkamp opgezet waar je allerlei activiteiten kan doen tegen een meerprijs zoals quad rijden, kameelrijden en andere activiteiten. Ook kun je henna laten zetten (bij de prijs inbegrepen maar een fooi word op prijs gesteld), en shisha-pijp roken. Wij hebben alleen de 4x4 tour geboekt en gaan dus een stukje crossen in de 4x4 auto en zien het begin van de zonsondergang van een prachtige rots waar we mooie foto's maken met behulp van de chauffeur van de auto. Na terug te zijn gekomen in het tentenkamp en een tijdje wat te hebben gedronken worden we de overdekte tent in geroepen samen met alle andere toeristen. Daar worden we met nog 2 stellen aan een marokkaans ingerichte tafel gezet en krijgen we heerlijke maaltijden te eten. Tijdens het eten word er voor muziek en dans entertainment gezorgd met o.a. een buikdans act. Dit maakt de avond absoluut compleet.

Savonds zijn we terug gegaan naar de markt. Net als in veel warme landen leeft de avond hier het meeste. Het is veel drukker overal wat te doen, te koop of te eten. Ook kun je merken dat wij niet de eerste hollanders zijn die deze markt bezoeken. Zodra ze aan ons horen of zien dat we nederlanders zijn komen de uitspraken als ''kijken, kijken, niet kopen'' en ''goedkoper dan de Lidl'' ons ten oren. We hebben helemaal gevouwen gelegen door deze uitspraken, want wees eerlijk, die verwacht je even niet van een Marokkaanse koopman. Waar ik even moeite mee had was de aapjes aan een halsband, sommige met een jurkje of ander pakje aan. Ik vind dit al snel zielig maar weet ook dat ik mij in sommige gevallen iets anders moet opstellen tegenover dit soort zaken. Iemand die zijn of haar katten altijd buiten laat vind het weer zielig dat mijn kat nooit buiten is geweest. Het is maar net wat je gewend bent en vanuit welke hoek je dingen bekijkt. Ook in dit geval. Na het aandachtig bekeken te hebben vanaf een terasje met een broodje zag ik dat, in ieder geval de heren die ik ermee gezien heb, wel erg lief waren voor hun aapje. Zoals wij ook met onze honden omgaan, zo gingen zij om met hun aapje. Natuurlijk verdienen zij geld met deze dieren maar ik had niet het idee dat ze slecht voor de diertjes waren. Zeker weten doe je dit natuurlijk nooit. Waar ik wel enorm van schrok was de slangen in manden op die markt. De eerste keer dat ik deze zag stond ik er nog maar 2 meter van vandaan en sprong ik dan ook bijna op Kenneth zijn nek. Ik ben geen grote fan van slangen en zeker niet als ik het niet verwacht.

De laatste avond zijn we naar een super leuk kleinschalig dak restaurantje gegaan. Dit heb je in Marrakesh veel. Mensen zetten een bord onderaan de trap van de ingang van hun woning met daarop de naam van het restaurant en wat gerechten. Als je er niet op let valt het nauwelijks op. Kenneth had dit natuurlijk alweer uitgezocht en tussen alle drukke winkels liepen we een smalle hoge deur door en de trap op omhoog. Je heb werkelijk geen enkel idee waar je terecht komt maar eenmaal bovenaan kom je bij een klein dakterassjes waarvandaan je meerdere exemplaren daarvan kunt zien. Ongeveer. tafeltjes met elk 2 stoeltjes vullen het dakterras. Heerlijk traditioneel Marrokaans eten kun je hier bestellen. Het uitzicht van Marrakesh by Night is ongelooflijk mooi en romantisch, ook het eten is net als de taxi's voor onze begrippen alles behalve duur, en goed van kwaliteit. Ook de bediening is erg vriendelijk. 

De volgende dag vertrekken wij al om 5 uur sochtends naar de luchthaven per taxi. Onze korte vakantie zit erop maar we zullen zeker nog een keer terugkeren naar Marokko. Al is het alleen maar om 1 van die prachtige resorts te bezoeken die we hebben gezien onderweg naar de woestijn.

 

Stay Tuned... To be Continued....

16. aug, 2018

2 weken geleden zijn mijn vriend en ik een weekend naar Parijs geweest.

Ondanks dat ik eerder dit jaar al met mijn beste vriendin parijs had bezocht en ik een kleine 2 jaar geleden er nog alleen naartoe ben geweest, blijft parijs een fantastische stad om naartoe te gaan. Elke keer dat ik in parijs ben, ervaar ik weer iets nieuws. 

We verbleven in het Hotel Demeure. We hadden eigenlijk Hotel Garance geboekt, maar op de dag van aankomst hadden we bericht gekregen dat door loodgieterswerkzaamheden zij ons niet konden ontvangen en een kamer in Hotel Demeure, 500 meter verderop, voor ons hadden geboekt. Dit hotel was minstens zo goed. Wat ik merk aan hotels in Parijs is dat het wel wenselijk is een wat luxer hotel te nemen. De eerste keer zat ik in het Park Lane hotel, een 4 sterrenhotel, middenin het centrum van Parijs. De 2e keer met mijn beste vriendin, zaten we in Hotel Les Bulles. Tevens een prachtig 4 sterren hotel, iets meer aan de rand van het centrum, maar prima bereikbaar via de metro op steenworp afstand. Ook bij dit hotel was de metro binen 500 meter van het hotel te vinden. Mijn ervaring is eigenlijk bij alle grote steden dat als de metro, of ander centraal openbaar vervoer dichtbij ligt, je zeker niet pal centrum hoeft te zitten. 

Bij dit hotel betaalden we 240 euro voor 2 nachten inclusief ontbijt, wat voor parijs een redelijk normale prijs is voor deze hoeveelheid comfort. Aangezien het ontbij ook al 16 euro p.p.p.n. was, en je hier dus eigenlijk 64 euro nog af moet trekken, Zit je voor een kleine 90 euro p.n. toch in een behoorlijk luxe hotel.

We reizen vrijdagavond, direct vanuit werk, met de sprinter van Haarlem naar Amsterdam Centraal, om daar op spoor 15 te wachten op de Thalys. De Thalys komt, zoals je misschien niet zou verwachten van een internationale trein, altijd echt maar 10 tot 5 minuten voor vertrektijd aanrijden. Alleen de eerste trein in de vroege ochtend is eigenlijk ver van te voren aanwezig. Door mijn reizen naar Parijs, Londen, Kopenhagen, Berlijn en Stockholm, allemaal per trein, ben ik echt verliefd geworden op dit vervoersmiddel. 

De securitycheck is minimaal, waardoor dit zowel voor als na de reis enorm veel tijd scheelt. Bagage is bagage, geen ruim of handbagage dus en dus ook niet extra betalen, of rekening houden met winkelen op de plaats van bestemming of je misschien wel moet bij betalen omdat je die mooie leren, dubbel gevoerde laarzen heb gekocht? 

Slapen in de trein is fijner dan in een vliegtuig, vind ikzelf, er heerst meer rust en er is meer bewezigingruimte om bijvoorbeeld even naar de restaurantwagon te lopen voor een broodje, snack of wat drinken. Eenmaal aangekomen op plaats van bestemming bevind je je gelijk al in et metropool van je bestemming en hoef je niet eerst nog een lange bus, metro of treinrit naar het centrum te nemen.

Omdat we een tijdje geleden, tijdens een reisprogramma gezien hadden dat er een show in parijs vertoond word genaamd ''Craze Horse'' en dat dit eigenlijk een soort modern zusje van de Moulin Rouge is, besloten we bij aankomst in het hotel gelijk kaartjes te reserveren voor de volgende avond. Aangezien we maar 1 echte avond hadden, en dat was de volgende avond, zaterdagavond. 

Na aankomst in het hotel reserveren we de kaartjes online, en lopen we wat rond opzoek naar een restaurantje dat nog open is. Helaas sluit overal de keuken om 23:00 en zijn we die tijd inmiddels al voorbij. Gelukkig weten we bij een vriendelijke kleine pizzeria tegenoverhet hotel nog een pizza te krijgen om mee naar de kamer te nemen. Ikzelf heb weinig trek maar pik toch 2 puntjes mee, het was ook echt een hele lekkere pizza.

De volgende dag doen we, zoals onderhand bij ons traditie is, een bus tour. In parijs zijn ook veel verschillende aanbieders van deze ''big buses''. Vanaf de eerste keer dat ik in Parijs ben geweest reis ik echter al met de ''L'open Tours'' bussen. Deze hebben 4 verschillende routes en bieden ook een Paris by Night Tour en Boottour aan. Vooral de Paris by Night Tour mag echt niet gemist worden. Deze tour begint rond 22:00 uur zodat de stad goed donker is en de verlichtte gebouwen prachtig tot hun recht komen. Om 23:00, 00:00 en 01:00 bevind zich een lichtshow vanaf de eiffeltoren die ook zeker even de moeite waard is. De Night Tour stopt vlak voor 23:00 om deze vanuit de hoge bus te kunnen bewondere.

Omdat wij maar 1 avond hebben, en dus naar de show Crazy Horse gaan, hebben we de Night Tour overgeslagen. Soms moet je helaas kiezen en ik had de Night Tour al 2 keer eerder ervaren. Opgedirkt en wel, aangezien avondkleding op de site aangemoedigd word, arriveren we wat te vroeg bij Crazy Horse.  Wat lijkt op een typische stripclub uit Amsterdam, maar dan met een Frans tintje, rode loper buiten en 2 indrukwekkende beveiligers voor de deur. We gaan op de foto met de grote rood verlichte mond voor de deur om dit moment te vereeuwigen en wachten nog even rustig buiten totdat we naar binnen mogen.

Eenmaal binne ziet alles er super en verzorgd uit. Je waand je elke meter meer in het echte ouderwedse rode fluwelen parijs. De show begint al snel, de zaal is zeker niet uitverkocht, maar de show draait dan ook elke dag van de week, meerdere keren per avond. Een donkere man, die naar mijn idee showbusiness heeft uitgevonden, en verbeterd, opend het programma met zang, en een stukje caberet. Als eenmaal de show echt begint zien we een rij met blote dames billen in een streep van licht naast elkaar. Veel meer ga ik er niet over verklappen, maar het is een spektakel. Wanneer je niet tegen bloot kan, of liever niet heb dat je man naar naakt vrouwelijk schoon kijkt zal ik je deze show zeker afraden, maar ordinair is het zeker niet. De show is tot in de puntjes verzorgd. Wanneer we de prijzen op de menukaart zien slaan we wel een beetje stijl achterover, maar uiteindelijk word je totaal niet gepusht om iets te bestellen. 10 euro voor een cola'tje gaat alleen ons ook iets te ver, ondanks dat we 100 euro p.p. hebben betaald voor het kaartje van de show. Dit was het echter dubbel en dwars waard. 

De volgende keer dat ik in Parijs ben ben ik zeker van plan om de show in de Moulin Rouge te gaan bewonderen, al betwijfel ik enorm of het Crazy Horse kan overtreffen!

Na de show halen we een hamburgermenu aan de overkant van het hotel en eten deze heerlijk op bed in de kamer op. We hebben al in budapest geleerd, dat uit eten in het buitenland niet altijd beter is dan een heerlijke picknick op bed :)

De volgende dag hebben we nog Mon Marte district bezocht. Het grootste sexatributen warenhuis wat je ooit zal zien bewonderd. De trappen van de Sacre Couer beklommen en de Moulin Rouge vanaf buiten gezien.

Na 2 dagen van veel lopen keren we aan het eind van de middag terug naar het hotel om daar de bagage op te halen en richting de trein te gaan. Bewapend met een burgerking menu (nog een voordeel van treinreizen) nemen we plaats in de trein om 3 uur later weer terug aan te komen in Amsterdam. Parijs heeft ons hart (voor mij wederom) gestolen.

Crazy Horse in Paris France, Crazy! Crazy! Crazy! Was wel echt het hoogtepunt en absoluut een aanrader.

Stay Tuned... To be Continued...

11. jul, 2018

Sinds al bijna 1 jaar heb ik zoals ik al eerder schreef een lieve man in mijn leven. Met hem ben ik, in de korte tijd dat we elkaar nog maar kennen al op 2 leuke weekendjes weg geweest. 1 was voor zijn verjaardag, naar Londen, of eigenlijk naar Sittard, Brussel en Londen.

We zijn begonnen met een autoreis naar een heerlijk wellness hotel in Sittard. Dit hotel ligt midden op een kantorenterrein aan de snelweg, dus voor de omgeving direct kom je er niet, maar wat een fanatastisch hotel is dit. Ik ben ooit bij dit hotel terecht gekomen toen ik met mijn vader daar in de omgeving op een terrasje zat na het bezoeken van een limburgse grot. We wilde toen nog niet naar huis en besloten om een hotel te zoeken om vervolgens de volgende dag naar safaripark beekse bergen te gaan. Op het terrasje vond ik toen via booking.com dit hotel. Het is geen duur hotel maar redelijk niet en van prima kwaliteit. Daarnaast is het echt van alle gemakken voorzien. Een bowlingbaan, groot en leuk restaurant en een heerlijke wellness bovenop het dak. 

Omdat Kenneth en ik nogal van de sauna bezoeken zijn, leek het mij leuk zijn verjaardagsverassingsweekend af te trappen met een ontspannen verlblijf in dit hotel. Met een all-in arrangement, waarbij lunch en diner, plus welkoms appel gebak met koffie of thee zit inbegrepen zijn we de volgende dag volledig opgeladen om onze reis te vervolgen. Kenneth weet nog van niks, we rijden naar Brussel waar we een enorme schaal Nacho's eten bij Hard Rock cafe. Kenneth wil in elke stad waar een Hard Rock cafe is, minstens even wat drinken, maar eigenlijk het liefste een schaal nacho's eten. Ik moet zeggen, de nacho's smaakt dan ook echt heerlijk!!

We doen een korte bustour door Brussel en voelen ons weer op en top toerist, maar we hebben niet al te veel tijd. Vanaf stadion Brussel Zuid vertrekt einde van de middag onze trein naar de volgende bestemming.

Via internet had ik een parkeergarage in Brussel zuid gevonden, op een klein stukje lopen van het treinstation. Voor slechts 23 euro totaal kunnen wij 3 dagen in deze parkeergarage mijn auto stallen, dat zijn nog eens leuke prijzen!

Einde van de middag halen we de benodigde spullen op uit de auto in de parkeergarage en vervolgen wij onze weg richting het station. Eenmaal daar aangekomen weet Kenneth nog niet dat we naar Londen gaan, maar als we dan eindelijk in de rij voor de seurity check (ja die heb je in de trein tegenwoordig ook) staan, ziet hij op de borden waar we heen gaan. Gelukkig is hij, zoals ik hem ook altijd ken, heel enthousiast en blij met deze bestemming.

Na een vloeiende en uiterst ontspannen reis (wat hou ik toch van reizen met de trein) door de tunnel (toch vreemd idee hoor zolang onder die grote zee door treinen) komen we ontspannen maar enigzins vermoeid aan in Londen. Nog een voordeel van reizen met de trein, je komt een stuk centraler aan dan met het vliegtuig, ook in Parijs is dit een enorm pluspunt maar daar kom ik in een andere BLOG op terug. 

We vinden al snel ons vooraf geboekt hotel, dichtbij een metrostation wat absoluut een must is als je naar Londen gaat. Je hoeft zeker niet middenin Londen centrum te zitten, dit is ook niet te betalen trouwens, maar wel dichtbij een metro station. Zo kom je overal in Londen.

We hebben 3 heerlijke dagen gehad in het zo mooie Londen, ondanks de kou en de sneeuw die af en toe naar beneden kwam, wat het natuurlijk ook wel weer heel romantisch en knus maakte.

Na deze reis hebben wij de smaak echt goed te pakken en willen we meer van dit soort uitstapjes doen. We hadden echter nog een surprise roadtrip geboekt staan via srprs.me Een reisorganisatie waarbij je pas op de dag van vertrek erachter komt waar je nou precies heen gaat.

Dit keer was het nog 1 van de oude thema's die helaas momenteel niet meer op hun site te boeken is. We gingen op roadtrip. Ik was er van overtuigd dat het wel buiten nederland zou zijn, maar dit bleek echter een verkeerd idee. We worden eerst een rijricting op gestuurd, rihting Weert. Wij rijden richting Weert en parkeren de auto even op een parkeerplaats langs de snelweg om de exacte bestemming te onthullen, dit blijkt Maastricht te zijn. Ik ben verbaasd maar tegelijkertijd heel enthousiast. De laatste keer dat ik echt in Maastricht was, was nog met mijn ouders en zat ik nog op de basisschool. Ik heb hier goede herinneringen aan. Onderweg naar Maastricht komen we outlet shopping Roermond tegen, we besluiten, aangezien we de hotelkamer toch nog niet in mogen, hier even wat te gaan winkelen en eten. Zo gezegd en zo gedaan. We hebben wat leuke dingen kunnen scoren en wat een mooie shopping is dit toch!

Na Roermond zijn we doorgereden naar ons hotel. Een super leuk en schattig Design Boutique hotel in het centrum van Maastricht. Gelukkig kunnen we de auto kwijt in de parkeergarage van het hotel voor slechts 15 euro per 24 uur, goeie deal!

Onze kamer is verassend groot en erg leuk en praktisch ingericht. We gaan die avond lekker wat eten bij een all you can eat sushi ( a la Sumo) restaurant op een kleine loopafstand van ons hotel, daarna besluiten we om met onze pathe unlimited pas naar de plaatselijke pathe te gaan voor de film escobar. Ikzelf vond de film wat te wensen overlaten maar het feit dat we in een love seat zaten, en je die bij pathe haarlem niet heb, maakte het helemaal goed. Terug lopen we door de gezellige straatjes van Maastricht.

De volgende dag gaan we een dagje naar Valkenburg, wederom een plek waar voor mij heel veel leuke jeugdherinneringen liggen. We gaan enorm toeristisch met de kabelbaan omhoog en doen een rondleiding door de grotten. We eten een shared plate bij een mexicaans restaurant en verbazen ons over het mooie weer wat absoluut niet voorspeld was. Omdat het koopavond is in Maastricht gaan we einde van de middag terug naar Maastricht om daar nog even wat te kunnen winkelen en ook dat gedeelte van Maastricht te hebben ervaren. We kopen veel leuke dingen want het blijkt namelijk enorme uitverkoop te zijn.

De volgende dag checken we optijd uit in het hotel. We hadden echter al rekening gehouden om deze roadtrip iets te verlengen met, jawel, een kleine kampeervakantie. We hebben allerlei kampeerattibuten bij ons, waaronder de enorme 4 persoons tent waar ik vroeger met mijn ouders mee op vakantie ging naar zuid-frankrijk, We hebben de tent eerder deze week nog getest in het park en ook dit was, hoe kan het ook anders, hilarisch. Bij de Decathlon een hoop leuke spulletjes gekocht en met een wagen vol geladen richting het zuiden gereden naar, toen nog, bestemming onbekend.

Kenneth krijgt van een vriend van hem de tip om naar een outdoor camping te gaan in de belgische ardenne. Ik stem ermee in en we rijden hier in een kleine 1,5 uur naar toe vanuit Maastricht. Het blijkt een superleuke camping van Nederlandse eigenaren. Er is van alles te doen op deze camping, voor jong, oud en alles ertussenin. Er worden veel activiteiten georganiseerd, zelfs nu het nog geen hoogseizoen is. Het is vrijdagmiddag als we aankomen op de camping en al snel word goed zichtbaar dat er veel mensen voor het weekend naar de camping komen. De legen stukken gras vullen zich al snel met tenten en caravans en campers. 

We komen erachter dat we ons speciaal voor deze kampeertrip gekochte pklaptafel thuis zijn vergeten. We rijden richting de supermarkt in de hoop daar een andere tafel te kunnen scoren en rijden zo het parkeerterrein van de action op. Hoe top is dit?!

We doen bij de supermarkt boodschappen waar we erachter komen dat het allergrootste deel van de mensen hier toch echt alleen frans spreekt, maar zoals altijd komen we hier prima uit.

Eenmaal terug op de camping huren we een vuurschaal met toebehoren voor maar 10 euro en gaan we beginnen met de uitdaging om een volledige pasta bolognese met gehakt, ui en champignons te maken op een 1 pittertje primus. Uiteindelijk maken we een heerlijke pasta en bevestigd dit maar weer dat je eigenlijk maar heel weinig nodig heb als mens. 

Savonds warmen we marsmallows boven het vuur in de vuurschaal en spelen we wat spelletjes kaart en Yathzee!

Tijdens mijn kampeervakantie met Kenneth leer ik hem weer een stukje beter kennen en ben ik weer een stukje extra dankbaar voor hem in mijn leven. Hij is zorgzaam, een echte man maar ook zeker gewoon lekker nuchter met een enorme dosis humor. We liggen continue over van alles en nog wat in een deuk. Een tripje naar het bad gebouw om de afwas te doen en maar gelijk even te plassen en tanden te poetsen is grappiger dan een gemiddelde sketch van Bert Visscher.

We hebben het die nacht enorm koud, mede vanwege, blijkt later, dat we de tent hebben opgezet   in de avond. Hierdoor is de tent niet opgewarmd in de zon en blijkt het echt immens koud te zijn. We hebben, ik denk bewegeloos, tegen elkaar aan gekropen liggen slapen, maar echt, we hebben het goed koud gehad.

De volgende dag doen we mee aan het kajakken (!) DUSZ! Ik heb dit zeker al in geen 15 jaar gedaan en de beek/rivier waar we dit moeten gaan doen bestaat voornamelijk uit rotsen en keien. Na een ontbijt inclusief gebakken eieren voor onze tent en het gezamelijk doen van de afwas verzamelen we bij de receptie van de camping.

Na 15-20 minuten lopen op aanwijzing van de instructeur komen we aan bij het begin van de kajaktocht. We gaan ervoor! Ook dit blijkt weer hylarisch en ookal hebben we, zoals ik denk elk stel wel in dit soort situaties, behoorlijke discussies over wie nou wat verkeerd doen en hoe het dan wel niet moet, gaat het na 10 minuten hartstikke goed en blijken we ook hier een team in te zijn. Het is een behoorlijk tocht van rond de 2,5 uur. Onderweg lopen we een aantal keren vast met de kajak, maar weten hier, zonder uit de kajak te hoeven, weer los van te komen. Aan het einde van de tocht wacht een busje ons op om weer terug naar de camping te worden gebracht.

Na zo'n intensieve dag van kajakken besluiten we ons even op te frissen en wat leuks aan te trekken om vervolgens in het dorp wat te gaan eten. Kenneth heeft, zoals altijd, weer een leuk restaurantje op google maps gevonden, welke hij dan weer kan googlen en wij zo altijd de leukste restaurantjes bezoeken als we ergens onbekend zijn. We komen bij een leuk restaurantje waar we gratis voor de deur kunnen parkeren en een menu kaart aantreffen waarbij alles er lekker uit ziet, helemaal de desserts!

We hadden gebak gehaald bij de supermarkt maar besloten toch om ieder een dessert te nemen omdat deze gewoon echt niet voorbij konden gaan. Terug bij de tent maken we opnieuw een vuurtje met het overgebleven hout in de vuurschaal en warmen we nog wat marsmellows boven het vuur. Die nacht is het een stuk minder koud doordat de tent overdag wat is opgewarmd door de zon.

De volgende ochtend moeten we helaas alles weer inpakken. We moeten weer naar huis. Beide zitten we een beetje beteuterd aan ons camping ontbijtje. Konden we maar voor altijd, of minstens een lange tijd, zo leven.We weten beide dat dit ooit gaat lukken, en werken hier beide hard genoeg voor dat het zeker goed komt.

Ik heb lange tijd in mijn eentje allerlei soorten trips gedaan, en had mij met de komst van Kenneth in mijn leven voorgenomen nog steeds in mijn eentje weg te blijven gaan op z'n tijd. Maar hier kom ik toch op terug. Ik zou mezelf nog steeds prima kunnen vermaken in mijn eentje maar wil gewoon niet meer alleen weg. Puur omdat ik nu weet, hoe leuk het met hem is, en ik elke ervaring met hem wil delen. 

Deze zomer gaan we nog een aantal keer op een uitstapje.

 

Stay Tuned.... To be Continued....